Experten: Nu kan Ryssland byta taktik

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
Överstelöjtnant Joakim Paasikivi.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
En bild som delats av den tjetjenske diktatorn Ramzan Kadyrov visar tjetjenska trupper som viftar med flaggor i Lysytjansk.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryssland säger sig ha kotroll över Lysytjansk och därmed hela Luhansk-regionen.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi säger att Ryssland troligtvis kontrollerar stora delar av staden – nu kan det det bli ett uppehåll i den ryska framfarten.

Tidigare i dag uppgav bland andra den ryska försvarsministern Sergej Sjojgu att man tagit full kontroll över staden Lysytjansk i Luhansk-området.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi menar att det troligtvis finns ukrainska styrkor kvar i staden men att Ryssland har kontrollen.

– Även om det kan finnas ukrainska försvarare så är det sannolikt att ryssarna kontrollerar åtminstone stora delar av staden, säger Joakim Paasikivi.

– Det är naturligtvis ett nederlag för Ukraina men det är varken en överraskning eller ett stort genombrott. Ryssland har koncentrerat allt de har.

Paasikivi: Ryssland kan byta taktik

Sedan ryssarna tog kontroll över staden Sievjerodonetsk på andra sidan floden Donets har Lysytjansk en varit svårförsvarad stad, menar Paasikivi. 

– Ryssarna har gjort en kringgång söderifrån vilket gör att Lysytjansk blir väldigt svår att försvara. Det är ohållbart, med förbehållet att Ukraina har överraskat tidigare. Men det verkar inte vara en god idé att bita sig fast i Lysytjansk.

– Jag skulle bli förvånad om man kommer att försvara Lysytjansk på samma sätt som man försvarade Sievjerodonetsk.

Om det visar sig att Ryssland har kontroll över hela Luhansk-regionen menar Joakim Paasikivi att det är troligt att ryssarna fokuserar på att etablera en försvarsställning.

– Mest sannolikt är att de kommer etablera någon slags försvarsställning på ett ställe där det är möjligt, det skulle kunna vara Lysytjansk. Men det är inte heller uteslutet att de fortsätter mot Kramatorsk.

Senare under dagen bekräftade Ukraina att man dragit tillbaka sina trupper från staden.

Paasikivi: Ryssarna vill göra sig kända igen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.