Experten: Norge kommer lyckas bäst med ett vaccin

Tre scenarier: Så kommer corona spridas i höst
Den norske epidemiologen Eiliv Lund tror att en eventuell andra våg av coronasmitta kommer vara svagare i Sverige. Arkivbild.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
Anders Tegnell debatterar med norska experter.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND FREDERIK WENNERLUND

Norges strategi mot pandemin är helt beroende av att det snart tas fram ett vaccin.

Det säger den norske epidemiologen Eiliv Lund till Svenska Dagbladet:

– Om det kommer ett framgångsrikt vaccin, kommer Norge att ha lyckats bäst.

Den hetsiga diskussionen om vem som klarar coronakrisen bäst – Sverige eller Norge – fortsätter bland experter i de båda länderna.

Anders Tegnell har sagt att Sverige kommer att komma ”lindrigare undan” om det blir ett stort andra vågen-utbrott i höst. Han fick stark kritik av norska kolleger, men nu håller en ledande forskare i Norge delvis med honom.

– Om det kommer ett framgångsrikt vaccin, kommer Norge att ha lyckats bäst, säger Eiliv Lund, professor emeritus i epidemiologi vid universitetet i Tromsö, till Svenska Dagbladet. 

Inte samma immunitet

Men han förklarar – liksom Anders Tegnell – att norrmännen inte har utvecklat samma grundimmunitet som svenskarna eftersom flera i Sverige exponerats för viruset och därmed smittats. Så i det allt öppnare samhället blir i så fall befolkningen i Norge mera utsatt i en våg två.

– Kommer det en våg två kommer en stor del av svenskarna redan att vara immuna, så våg två bör vara mycket svagare än våg ett i Sverige, säger Eiliv Lund till SvD.

Han understryker att den norska strategin för att undvika en ny smittovåg är att testa i stor omfattning, smittspåra samt isolera smittade människor. Om den strategin lyckas spelar det inte så stor roll hur många som är immuna och hur effektiv immuniteten är, anser han.

”Sverige kan klara sig bättre”

Statsepidemiolog Anders Tegnell sade förra veckan att Sverige kan klara sig bättre än Norge under hösten om det kommer en ny smittvåg. Detta för att flera personer smittats och blivit immuna i Sverige.

Gunnar Kvåle, professor i internationell hälsa vid universitetet i Bergen, svarade att utgångspunkten är fel eftersom han anser att det är dags att sluta se på covid-19 som en influensa som blossar upp i ”vågor”. 

Dessutom tycker den norske forskaren att Tegnells uttalanden ska tas med en nypa salt. 

Tegnell har ”inte trovärdighet”

– De flesta skulle säga att han inte har så stor trovärdighet, sade professor Gunnar Kvåle till norska Dagbladet om Tegnell. 

Anders Tegnell svarade på torsdagen:

– Det är väl helt klart att Sverige har en större grundimmunitet i befolkningen än vad Norge har. Att en sådan hjälper till vid lokala utbrott säger all vår tidigare erfarenhet av mässling och diverse barnsjukdomar.

Riddare tar strid mot corona på Gotland

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.