Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Munskydd ger bättre skydd än vaccin

Trump skäller ut reporter som bär munskydd.
Doktor Robert Redfield, chef för USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten.Foto: ANNA MONEYMAKER / POOL VIA CNP / / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK

Munskydd hjälper mer än vaccin. 

Det påstod dr Robert Redfield som är chef för CDC, USA:s motsvarighet till Folkhälsomyndigheten, i ett uttalande. 

Men Donald Trump håller inte med – och anklagar Redfield för att vara ”förvirrad”, skriver CNN

På onsdagen hävdade Robert Redfield att ansiktsmask är det främsta skyddet mot en coronasmitta. 

– Jag kan till och med gå så långt att säga att munskydd är ett mer garanterat att skydda mig än ett vaccin, eftersom immuniteten kanske bara är 70 procent och om man inte får immunitet, kommer vacciner inte skydda mig.

– Men munskyddet kommer göra det, fortsatte han. 

”Förvirrad”

Under en presskonferens senare på onsdagen frågar en reporter hur Trump ser på Redfield uttalande. Presidenten svarar då att Robert Redfield var ”förvirrad” under intervjun och svarade därför ”fel”. 

– När jag ringde upp Robert i dag, sade jag till honom ”Vad är grejen med munskyddet?”. Han svarade, ”jag tror jag svarade felaktigt på frågan”, säger Trump. 

Trots att presidenten upprepade gånger hävdat att coronavaccinet är nära, menar Redfield att amerikanerna eventuellt kan förvänta sig ett vaccin i slutet av nästa år.

– Vi kommer att kunna distribuera åtminstone 100 miljoner vaccindoser i slutet av 2020 och ett stort antal mycket tidigare än så. Under inga omständigheter kommer det att ske så sent som doktorn säger, fortsätter Trump. 

Hör smittskyddschefen:

Se klippet med doktor Redfield.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.