Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Mäns våld mot kvinnor börjar hos unga killar

Generalsekreteraren och grundaren av ungarelationer.se, Zandra Kanakaris, berättar om vikten av att i ung ålder stoppa killars våld mot tjejer.
Zandra Kanakaris är generalsekreterare för stiftelsen 1000 möjligheter och driver Ungarelationer.se.
Foto: Abraham Engelmark

Mäns våld mot kvinnor har lyfts i medier och i maktens korridorer under våren. 

Nu vill Zandra Kanakaris, som driver Ungarelationer.se, också belysa unga killars våld mot tjejer.

Vanliga varningstecknen bland unga inkluderar kontrollbehov, svartsjuka och kränkande kommentarer.

– Patrik började liksom inte slå när han blev 40 utan han började med det här beteendet långt tidigare, säger hon.

Nyligen publicerades en avhandling från Stockholms universitet där våldet i unga relationer undersöks, vilket Sveriges radio rapporterade om. Enligt avhandlingen har 60 procent av 1 000 tillfrågade gymnasieelever svarat att de någon gång har utsatts för våld av någon de varit tillsammans med. 

Zandra Kanakaris, grundare av och generalsekreterare för stiftelsen 1000 möjligheter samt Ungarelationer.se, känner igen bilden som ges i avhandlingen. 

– Tyvärr speglar ju det här mina erfarenheter i vad vi möter på Ungarelationer.se. Att killars våld mot tjejer är ett väldigt utbrett våld, att skolan kan vara brottsplats, att vuxenvärlden inte ser det här våldet och inte tar ungas relationer på allvar, säger hon.

Ungarelationer.se är en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer. Med sitt arbete där vill Zandra Kanakaris stötta och erbjuda kunskap både till de som är utsatta och deras anhöriga.

Märker man förändringar i beteendet hos en kompis eller familjemedlem och misstänker att det kan ha med våld i personens relation att göra är det viktigt att man vågar fråga och allid tror på den som berättar, säger hon.

– Som anhörig eller kompis måste man alltid fortsätta fråga om man misstänker något. Sedan är man inte alltid välkommen när man gör det, men man ska våga stå kvar ändå och visa att man finns där. Och att man lägger ansvaret där det hör hemma, hos förövaren. 

”Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer”

Frågan om mäns våld mot kvinnor hamnade i strålkastarljuset efter att fem kvinnor mördades av män de kände under tre veckors tid, vilket uppmärksammades stort. Det har bland annat lett till att regeringen har tillsatt en krisgrupp för att stoppa det dödliga våldet mot kvinnor, och tagit fram fyra nya lagförslag på området.

Zandra Kanakaris tycker att det är helt nödvändigt att uppmärksamhet riktas mot mäns våld mot kvinnor, men saknar samma engagemang kring killars våld mot tjejer. Hon menar att det behövs ett större fokus på våldet i barns och ungas relationer för att få bukt med problemet.

– Mäns våld mot kvinnor börjar oftast med killars våld mot tjejer. Patrik började liksom inte slå när han blev 40 utan han började med det här beteendet långt tidigare. Så egentligen är det självklart att vi måste jobba med det här mycket tidigare för att få stopp på det, säger hon. 

Skulle fler resurser och insatser göras för att stoppa våld i unga relationer tror Zandra Kanakaris att det skulle ge ett tydligt resultat i det långa loppet, även när det gäller våld i vuxna situationer. När strategier för att stoppa mäns våld mot kvinnor tas fram måste också killars våld mot tjejer inkluderas. 

– Ansvaret för det här våldet ligger alltid hos den som utövar det, men vi runtomkring kan göra mycket för att upptäcka och stoppa det. Vi behöver förstå att killars våld mot tjejer finns och är ett jättestort samhällsproblem.

Varningstecken: Så vet du att du är i en våldsam relation

Zandra Kanakaris listar varningstecken i en relation:

Personen isolerar dig från vänner och familj. ”Måste du prata så mycket med dina tjejkompisar?” ”Kan du inte strunta i simningen och vara med mig i stället?”

Personen skjutsar överallt, vill veta var du är och vem du umgås med. Du måste alltid ha ”Snapkartan” aktiverad.

Personen försöker ändra på dig. ”Måste du ha den där korta kjolen? Är det inte bättre om du har byxor?”

Personens svartsjuka går ut över dig.

Du får höra nedsättande kommentarer, till exempel om att du är värdelös och ska vara tacksam att personen vill ha dig för ingen annan skulle vilja det. 

Personen skuldbelägger dig för det du blir utsatt för. ”Om du bara inte provocerade mig så skulle jag inte behöva slå dig/bete mig illa mot dig”. 

I många relationer kommer aldrig slaget, men personen visar på andra sätt att som förövare att den är kapabel till det. Den kan slå sönder saker och vara aggressiv, det finns ett underliggande hot om fysiskt våld.

Är du utsatt? Hit kan du vända dig

Är du utsatt för våld av någon som står dig nära? Hit kan du vända dig. Vid akuta fall, ring 112.


• Socialtjänsten eller socialjouren i din kommun

• Brottsofferjouren, 116 006

• Alla kvinnors hus 

• Kvinnofridslinjen, 020-50 50 50

• Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks 

• Ungarelationer.se, för dig under 20 år som är utsatt

Unizonjourer.se

stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld.

• RFLS: brottsofferjour för HBTQ-personer, erbjuder samtalsstöd via telefon, 020-34 13 16

• Terrafems jourtelefon, svarar på 67 språk, 020-52 10 10

• ”Välj att sluta”, telefonlinje för dig som riskerar att skada den du älskar, 020-555 666

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.