Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: Löfven kan sparka ut Miljöpartiet

Stefan Löfvens regeringsombildning kan sluta med en något oväntad lösning. Foto: Anders Wiklund/TT
Att Miljöpartiet lämnar regeringen är inte omöjligt, enligt experterna. Foto: Alex Ljungdahl
Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Foto: Anna-Karin Nilsson

Stefan Löfvens regeringsombildning kan sluta med en något oväntad lösning.

Socialdemokraterna fortsätter regera - men utan Miljöpartiet.

– Det är inte så lätt att ha en koalitionspartner som genomgår de konvulsioner som Miljöpartiet har gjort, säger Marja Lemne, lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är två partier med stora kulturella skillnader. Dessutom har MP drabbats av flera skandaler och ministeravgångar den senaste tiden vilket försvårat hela regeringsarbetet.

Något som Stefan Löfven själv medgivit.

Expressens krönikör Lotta Gröning menar att Stefan Löfven borde sparka ut Miljöpartiet ur regeringen och bilda regering på egen hand för att bättre kunna fokusera på sina egna prioriterade områden, utan att behöva ta hänsyn till Miljöpartiet.

Marja Lemne är lektor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Hon tycker inte att scenariot med en regering utan Miljöpartiet är långsökt.

– Antagligen är MP:s problem betydligt större än vad vi anat. Jag tror heller inte att alla problem inom MP är avklarade nu efter att man bytt ett språkrör. På kort sikt kan det här slå väl ut för Stefan Löfven, säger hon.

En förutsättning är dock att Alliansen då inte går in och omedelbart fäller en S-regering. Marja Lemne menar att det här scenariot kräver att S fått försäkringar från Alliansen att så inte kommer att ske.

– Sådant här gör man inte utan kontakter med oppositionen. Stefan Löfven måste ha vissa försäkringar att regeringen då inte kommer att fällas, säger hon.

– Det som talar emot är att man så envetet har uttalat att det är två partier som är i koalition, och "så ska det vara". Men det är inte helt orimligt, det tror jag inte, säger Marja Lemne.

Nya möjligheter

Skulle S välja att gå sin egen väg utan MP, kan det öppna upp nya möjligheter inom svensk politik.

– Alliansen har tidigare sagt att man inte ställer upp på några stora frågor med S så länge de har MP i regeringen. Det här kan ju öppna möjligheter med att sluta vissa breda överrenskommelser, säger hon.

Johan Hellström, lektor i statsvetenskap vid Umeå universitet är inne på samma linje, men menar att det är mer troligt att MP själv väljer att hoppa av regeringssamarbetet.

– MP har varit tvungna att offra många heliga kor för att få sitta kvar vid regeringsmakten, säger han, och nämner till exempel flyktingfrågan och brunkolsfrågan där MP blivit överkört av S.

– Det enda som MP fått igenom är effektskatten på kärnkraften. De har inte fått igenom mycket annat av sin politik, säger han.

Väljer S att bilda regering på egen hand finns emellertid flera utmaningar, bland annat måste man söka breda överenskommelser för att nå riksdagsmajoritet.

– Men på vissa frågor kan det vara enklare att samarbeta utan MP, inte minst i energipolitiken, säger Johan Hellström.

Ett skäl till att alliansen inte skulle välja att fälla en S-regering är att det är ganska kort tid kvar till nästa val.

– Jag tror snarare att alliansen vill vänta ut tiden för att kunna vinna nästa val 2018, säger Johan Hellström.

Så då låter man S vara i fred?

– Ja, det verkar ju funka ganska bra nu för alliansen, om man tittar på opinionen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!