Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: ”Låter som han tror att det är kört”

Bidens hot: ”En katastrof för Ryssland”
Under onsdagens pressträff sa Joe Biden att han tror att Ryssland kommer invadera Ukraina.
Foto: SUSAN WALSH / AP TT NYHETSBYRÅN
Rysslands president Vladimir Putin.
Foto: PAVEL BEDNYAKOV / AP TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen förutspådde Joe Biden att Ryssland kommer invadera Ukraina.

Ett uttalande som förvånade Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap.

– Han gissar inte, han har de bästa underrättelsetjänsterna i världen och den bästa lägesbilden av detta utanför Kreml, säger han.

På onsdagskvällen höll Joe Biden en pressträff där han varnade Ryssland för att en invasion av Ukraina skulle kosta både ekonomiskt och i människoliv.

Men trots den hårda varningen medgav presidenten att han tror Ryssland kommer invadera.

– Min gissning är att han kommer gå in, sa Biden med Putin i åtanke, enligt Reuters.

Oscar Jonsson tycker uttalandet är anmärkningsvärt.

– Det låter som han tror det är kört, att kriget kommer. Jag är förvånad över att detta uttalande inte uppmärksammats mer, säger Oscar Jonsson.

Oscar Jonsson tror inte att Bidens hot om konsekvenser kommer att avskräcka Putin.

– Nej, ur en strategisk kommunikationsaspekt var det ett dåligt tal. Han tar bort USA:s agens när han säger ”jag tror Putin går in” i stället för ”vi ser till att han inte gör det”

”Det första han greppar efter”

Ett annat uttalande som Biden gjorde på pressträffen var:

– Jag pratade med Finlands premiärminister. Vi pratade om Finlands och Sveriges oro kring vad Ryssland gör. Det sista Ryssland behöver är att Finland bestämmer sig för att ändra sin status, de sa inte att de kommer göra det, men de talar om vad som händer och hur skandalöst Ryssland beter sig, sa presidenten enligt NBC News.

Ett uttalande som Oscar Jonsson ser som en möjlig hint om ett kommande svenskt och finskt Natomedlemskap.

– Det är klart att det är väldigt populärt att nu prata om Finland, Sverige och Nato. Men att det är bland det första som kommer fram när USA:s president pratar om strategiska konsekvenserna av en ny invasion av Ukraina bevisar ju att det i hans huvud finns en fundering kring frågan och någon form av diskussion kring det, säger han och fortsätter:

– Jag tycker det är väldigt intressant, att det är något av det första han greppar efter när han ska förklara hur den här invasionen får negativa strategiska konsekvenser.

”Avviker från retoriken”

Skulle det inte kunna tolkas som ett hot mot Ryssland? Att deras agerande trycker Sverige och Finland mot Nato?

– Definitivt som en varning. Vanligtvis har amerikanska företrädare som besöker Sverige varit extremt noga med att inte kommentera frågan och säga: ”Ni är självständiga, vi lägger oss inte i ert val kring Nato”. Det verkar som det diskuterats i Vita huset om nu Biden tar upp det. 

”Lätt att slappna av – sen plötsligt kommer en sniper”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.