En jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-JunEn jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-Jun
En jordbävning på magnituden 5,1 uppmättes i närheten av en plats där Nordkorea tidigare genomfört kärnvapenprov. Foto: Chung Sung-Jun
Nordkoreas provsprängning av en påstått vätebomb har lett till en våg av fördömanden världen över. Foto: Wong Maye-ENordkoreas provsprängning av en påstått vätebomb har lett till en våg av fördömanden världen över. Foto: Wong Maye-E
Nordkoreas provsprängning av en påstått vätebomb har lett till en våg av fördömanden världen över.  Foto: Wong Maye-E
"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att provspränga kärnvapen," säger John Rydqvist Foto: Jana Christina Eriksson"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att provspränga kärnvapen," säger John Rydqvist Foto: Jana Christina Eriksson
"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att provspränga kärnvapen," säger John Rydqvist  Foto: Jana Christina Eriksson
"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att Foto: FOI/Pressbild"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att Foto: FOI/Pressbild
"Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att  Foto: FOI/Pressbild

Experten: Kina börjar tröttna på Nordkorea

Publicerad

Nordkoreas provsprängning av en påstått vätebomb har lett till en våg av fördömanden världen över.

Kraftfull kritik hörs från Kina som markerar allt kraftfullare om den tidigare allierade.

– Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att provspränga kärnvapen, säger John Rydqvist som arbetar på Asienprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Under natten mot onsdagen svensk tid kom uppgifter om att en jordbävning med magnituden 5,1 upptäcktes i Nordkorea. Platsen för skalvet ligger nära den plats där landet tidigare genomfört provsprängningar. Nordkorea själva hävdar att man framgångsrikt har testat en vätebomb.

Nyheten har under dagen cirkulerat runt jorden och mötts av kritiska röster från internationella ledare. Ett mycket skarpt fördömande kom från den tidigare allierade Kina.

Landet "motsätter sig starkt" sprängningarna enligt Hua Chunying, talesperson för det kinesiska utrikesdepartementet, enligt nyhetsbyrån AP.

Den Nordkoreanska provsprängningen kom relativt oväntat, men kan ses som ett tecken på försämrade relationer med Kina, skriver AP.

John Rydqvist arbetar på Asienprogrammet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI. Han ser Kinas uttalanden som anmärkningsvärda på flera sett.

– Det starka uttalandet från Kina och det snabba uttalandet från andra länder visar att man från omvärldens sida är väldigt bekymrade över att Nordkorea under den nya ledaren fortsätter att provspränga kärnvapen, säger han.

Kina markerar

Enligt honom har Kina nu tagit en aktiv roll i att försöka motverka Nordkoreas kärnvapenprogram.

– Kina börjar bli allt mer trött på och kritisk mot den nordkoreanska hållningen. I början av 00-talet fick Kina hela tiden stå till svars för Nordkorea. De tog ledningen i de så kallade sexpartssamtalen och visade omvärlden att vi må vara historiskt allierade men accepterar inte deras inställning till kärnvapen, säger John Rydqvist.

Enligt honom är syftet med sprängningen att man från Nordkoreas sida känner sig hotad och vill visa en avskräckningsförmåga militärt mot framför allt USA.

– Alla kärnvapen är politiska, de används som hot. Nordkorea använder kärnvapenprogrammet som utpressningstaktik, man provspränger först och tvingar världen att uppmärksamma landet i säkerhetsrådet. Man föreslår sedan förhandlingar och sedan får man kanske eftergifter som gör att man inte blir så hårt straffad av omvärlden ändå, säger Rydqvist.

Seismisk data kan ge svar om vätebomb

Trots att Nordkorea hävdar att det rör sig om en vätebomb är detta ingenting som är bekräftat. Enligt Sydkoreas underrättelsetjänst rör det sig troligtvis inte om en vätebomb utan en annan form av atombomb som provsprängts.

Mätdata från internationella verifikationssystem kan dock komma att ge svaret.

– Vi vet i princip ingenting om Nordkoreas tekniska förmåga, vi har bara övervakningssystem att jobba med, säger Anders Ringbom arbetar med övervakning av seismisk aktivitet vid Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.

Magnituden på skalvet uppmättes till 5,1 på richterskalan - vilket är i närheten av en tidigare sprängning som skett på samma plats.

– Vi har seismiska mätningar som visar att det skett en explosion på samma ställe som de tidigare proven har skett på, 2006, 2009 och 2013. Magnituden tyder på att explosionen var i princip lika kraftig som den som genomfördes 2013, säger Anders Ringbom.

Oavsett om det rör sig om ett test av en vätebomb eller en annan form av atombomb är det osannolikt att Nordkoreas provsprängning skulle kunna leda till en provocerad upptrappning militärt mellan några av supermakterna.

– Hittills har inte provsprängningar lett till någon ökad militär aktivitet, men båda sidor har mobiliserat efter provsprängningar, säger John Rydqvist.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag