Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Kan göra
så som statsminister

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Roger Vikström

C-ledaren Annie Lööfs stab låter henne inte möta medier - trots de senaste bottensiffrorna.

Här är kommunikationsexperternas betyg på krishanteringen.

– Det är dumt att reta upp journalisterna, säger Stina Morian.

Stina Morian, analyschef på YouGov Opinion och tidigare chefredaktör på makthavare.se:

- Om man är statsminister kan man göra så. Men om man är ett litet parti kan man inte välja sina framträdanden på det sättet. För det har de inte riktigt råd med.

- Det är mycket bättre att möta media, särskilt nu när hon har haft några dagar med lite mer positiva skriverier. Det är dumt att reta upp journalisterna.

Vad ska Lööf göra nu?

- Jag tycker att hon ska vara ganska öppen mot media och fortsätta vara lite förbannad så att visar upp den smarta Annie som hon egentligen är. Hon är en smart, duktig och vältalig person som har mediatränat lite för mycket så att hon blir en robot. Och ingen röstar på en robot. Man vill ha någon som faktiskt drivs av någonting.

Jeanette Fors Andrée, kriskonsult på Hill & Knowlton strategies:

- Det här måste de ha diskuterat väldigt länge. För det här är inget som kommer abrupt. De har väl sett att det har varit en hel del diskussion och kritik kring ett fallande förtroende. Och eftersom de inte har tagit tag i det tidigare blir det förstås värre. Det man skulle ha gjort är förstås att bemöta de här frågorna redan när hon kom från Thailand.

- Jag skulle aldrig råda någon att låta bli att besvara den typen av frågor. Det är bara att skjuta problemet längre fram i tiden och det hjälper inte.

Hur har C hanterat krisen?

- På något sätt har de undvikit själva kärnfrågan och sakfrågorna.

Vad ska Lööf göra nu?

- Jag skulle ha sagt: ta den här frågan nu på riktigt, besvara kärnfrågan, hur ska ni förena partiet, hantera det sjunkande förtroendet och så vidare. Och vara väldigt konkret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.