Tage Alelehto, kriminolog Umeå UniversitetTage Alelehto, kriminolog Umeå Universitet
Tage Alelehto, kriminolog Umeå Universitet
Hagamannen, Niklas Lindgren. Foto: Stefan SöderströmHagamannen, Niklas Lindgren. Foto: Stefan Söderström
Hagamannen, Niklas Lindgren. Foto: Stefan Söderström

Experten: Jag är inte förvånad att det händer

Publicerad

Hagamannen misshandlades på lördagen, enligt flera källor.

Sedan han frigavs har en hotbild funnits mot honom, vilket polisen - som ansvarar för personskydd - har känt till.

– Det finns många som blir provocerade av att Hagamannen är frigiven, säger kriminologen Tage Alalehto.

Niklas Lindgren, känd som Hagamannen, ska ha misshandlats i Norrbotten på lördagen. Ett vittne berättar att han blev slagen i huvudet med en golfklubba.

Sedan skickades han till sjukhus för vård.

Niklas Lindgrens skydd är polisens ansvar. Särskilt viktigt är det när skyddet gäller villkorligt frigivna och välkända brottslingar är det upp till polisen att bedöma hotbilden.

Florerar hat

Och polisen har tidigare bekräftat att man är medveten om dödshoten mot Hagamannen.

– Vi är naturligtvis medvetna om att det florerar hot mot Niklas Lindgren i sociala medier, och har även fått veta det genom våra egna kanaler, har Börje Öhman, polisens kommunikationschef för Region Nord, tidigare sagt till Expressen.

Polisen har inte velat berätta om Niklas Lindgren har någon form av polisskydd.

Det vanligaste skyddet för personer som har en hotbild mot sig är en larmtelefon med positionering som har en direktkoppling till polisens ledningscentral.

Utöver polisens personskydd har kriminalvården ansvar för kontroll av villkorligt frigivna.

Kriminologen Tage Alalehto på Umeå universitet tycker inte det är konstigt att Lindgren utsattes för dådet.

– Jag är inte förvånad att det hände. Det första jag tänker på när att allmänheten vill hämnas för de våldtäkter som han utsatte flera kvinnor för, säger han.

Enligt Tage Alalehto kan misshandeln mycket väl ha varit planerat och gjort i syfte att skrämma Hagamannen, snarare än att döda honom.

– Man hade använt andra tillhyggen om man ville döda honom. Hagamannen kan samtidigt ha provocerat fram det här våldsdådet vilket kan ha fått det att snedtända hos någon person. Det kan vara att någon känner ett av hans offer eller att man ser sig som en företrädare för samhället som har rätt att hämnas, säger Tage Alalehto.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag