Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: Hysterin ledde till bränderna

Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa Yngvesson

Orsaken till moskébranden i Eskilstuna är fortfarande okänd. Men polisen gick tidigt ut med sina misstankar om att den varit anlagd.

– Hysterin ledde till de två efterföljande bränderna. Det är riktigt förkastligt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

Tre moskébränder på en vecka

Moskén Eskilstuna islamiska Dawa center börjar brinna på juldagen. Cirka 70 personer ska ha varit i lokalen och fem skadades när de försökte fly lågorna. Polisen gick tidigt ut med att de misstänkte att branden varit anlagd. Det är fortfarande inte klarlagt om det stämmer.

En moskélokal i Eslöv brandhärjades under natten till den 29 december. Polisen misstänker att branden var anlagd. Lokalen i Eslöv har tidigare under hösten utsatts för skadegörelse och polisen misstänker att branden varit anlagd.

På nyårsnatten inträffade ytterligare en attack mot en moské – denna gång i Uppsala. Enligt polisen kastades en molotovcocktail mot lokalen och det ska ha klottrats ord med rasistisk innebörd.

På juldagen började moskén Eskilstuna islamiska Dawa center att brinna. I lokalen fanns enligt vittnen runt 70 personer som precis höll på att avsluta sin bön.

Polisen gick tidigt ut med sina misstankar om att branden varit anlagd – det kan enligt Jerzy Sarnecki ha orsakat två efterföljande attentat.

"Kan ha inspirerat andra"

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakat eldsvådan. Men enligt Sarnecki kan polisens misstanke om att det varit ett attentat ha inneburit startskottet för liknande händelser i Uppsala och Eslöv.

– Den första, troligen felaktiga, informationen om att branden var anlagd och den massmediala hysterin som uppstod till följd av den har med stor sannolikhet gett några tokstollar idéer om att kopiera händelsen, säger han.

Den 29 december eldhärjades ytterligare en moské, då i Eslöv. Branden misstänks vara anlagd, och två dagar senare var det dags igen. Då misstänks någon ha slängt en molotovcocktail mot en moské i Uppsala.

"Ytterst oprofessionellt av polisen"

Enligt Jerzy Sarnecki är det inte ovanligt att människor som tänkt begå den här typen av brott tar steget när de läser om att andra gjort det.

– Ett av motiven för att göra det är naturligtvis att få uppmärksamhet. Ser man att andra som gjort liknande saker fått det gör man samma sak och hoppas att bli belönad på samma sätt.

Det är fortfarande ungefär fyra veckor innan polisens undersökning om vad som orsakat branden är klar. Den borde man ha väntat på, menar Sarnecki.

– Det är ytterst oprofessionellt av polisen att säga på det här sättet när man inte har tillräckligt på fötterna. Det är alltid bättre att dröja med den typen av uppgifter än att låta sig dras in i en allmän föreställning om vad som hänt.

Fredrik Wallén som är polisens kommuniktionschef säger så här m var de befinner sig nu:

– Vi kan inte få en klar bild av hur den här branden startade och hundarna hittade ingenting på platsen. Vi gör en teknisk undersökning och kan veta orsaken först om några veckor när vi får svar från Nationellt forensiskt centrum.

Om de vittnesuppgifter som bland annat gjorde att man trodde att branden var anlagd säger Fredrik Wallén:

– Poliserna på plats gjorde sig så tillgängliga för media som de kunde medan det fortfarande brann. De fick uppgifter från vittnen under väldigt stressade omständigheter. De har vi inte kunnat bekräfta.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!