Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa Yngvesson
Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi. Foto: Ylwa Yngvesson

Experten: Hysterin ledde till bränderna

Publicerad

Orsaken till moskébranden i Eskilstuna är fortfarande okänd. Men polisen gick tidigt ut med sina misstankar om att den varit anlagd.

– Hysterin ledde till de två efterföljande bränderna. Det är riktigt förkastligt, säger Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

På juldagen började moskén Eskilstuna islamiska Dawa center att brinna. I lokalen fanns enligt vittnen runt 70 personer som precis höll på att avsluta sin bön.

Polisen gick tidigt ut med sina misstankar om att branden varit anlagd – det kan enligt Jerzy Sarnecki ha orsakat två efterföljande attentat.

"Kan ha inspirerat andra"

Det är fortfarande inte klarlagt vad som orsakat eldsvådan. Men enligt Sarnecki kan polisens misstanke om att det varit ett attentat ha inneburit startskottet för liknande händelser i Uppsala och Eslöv.

– Den första, troligen felaktiga, informationen om att branden var anlagd och den massmediala hysterin som uppstod till följd av den har med stor sannolikhet gett några tokstollar idéer om att kopiera händelsen, säger han.

Den 29 december eldhärjades ytterligare en moské, då i Eslöv. Branden misstänks vara anlagd, och två dagar senare var det dags igen. Då misstänks någon ha slängt en molotovcocktail mot en moské i Uppsala.

"Ytterst oprofessionellt av polisen"

Enligt Jerzy Sarnecki är det inte ovanligt att människor som tänkt begå den här typen av brott tar steget när de läser om att andra gjort det.

– Ett av motiven för att göra det är naturligtvis att få uppmärksamhet. Ser man att andra som gjort liknande saker fått det gör man samma sak och hoppas att bli belönad på samma sätt.

Det är fortfarande ungefär fyra veckor innan polisens undersökning om vad som orsakat branden är klar. Den borde man ha väntat på, menar Sarnecki.

– Det är ytterst oprofessionellt av polisen att säga på det här sättet när man inte har tillräckligt på fötterna. Det är alltid bättre att dröja med den typen av uppgifter än att låta sig dras in i en allmän föreställning om vad som hänt.

Fredrik Wallén som är polisens kommuniktionschef säger så här m var de befinner sig nu:

– Vi kan inte få en klar bild av hur den här branden startade och hundarna hittade ingenting på platsen. Vi gör en teknisk undersökning och kan veta orsaken först om några veckor när vi får svar från Nationellt forensiskt centrum.

Om de vittnesuppgifter som bland annat gjorde att man trodde att branden var anlagd säger Fredrik Wallén:

– Poliserna på plats gjorde sig så tillgängliga för media som de kunde medan det fortfarande brann. De fick uppgifter från vittnen under väldigt stressade omständigheter. De har vi inte kunnat bekräfta.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag