Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: "Har en avskräckande effekt"

Enligt terroristexperten Magnus Ranstorp kan gripandet ha en avskräckande effekt.

Foto: Lars Epstein

På måndagen grep Säpo en man i 45-årsåldern i Örebro misstänkt för terrorbrott gällande rekrytering.

Enligt terroristexperten Magnus Ranstorp kan det vara det första gripandet kopplat till rekrytering i konflikten i Syrien och Irak.

– Det här gripandet har en avskräckande effekt. Inte bara i Örebro men även resten av Sverige, säger han.

På måndagen greps en man i 45-årsåldern i Örebro. Enligt åklagare Ronnie Jacobsson handlar fallet om misstänkt rekrytering till - enligt Sveriges Radio - terrorgruppen IS.

Tillslaget i Örebro beskrivs vara en del i insatsen som görs mot den misstänkta lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen menar att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna.

 

LÄS MER: Dottern till den terrorgripne: Sorgligt

 

Experten: "Gripandet har avskräckande effekt"

Enligt terrorexperten Magnus Ranstorp på Försvarshögskolan kan det vara det första gripandet kopplat till rekrytering i konflikten i Syrien och Irak.

– Det här gripandet har en avskräckande effekt. Inte bara i Örebro men även resten av Sverige. Myndigheterna har kritiserats för att inte göra tillräckligt, men om man nu griper en rekryterare visar man att man gör något som kan bromsa utvecklingen, säger han.

 

LÄS MER: Säpo grep man - ska ha rekryterat till IS

 

Säpo: "Viktig funktion"

Den gripne mannen i Örebro misstänks av Säkerhetspolisen har haft en viktig funktion som rekryterare.

– Förmodligen har man spanat länge på honom och kanske använt informatörer för att bygga upp en bild och verifierat detaljer innan man gjorde det här gripandet, säger Magnus Ranstorp.

Första gången lagen tillämpas i Sverige

På måndagen greps också en man i Stockholm misstänkt för utbildning. Båda männen är enligt Säpos operativa chef Anders Kassman gripna inom samma lagrum.

Brottsrubriceringen de är misstanke om brott mot lagen för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet. Det är första gången lagen tillämpas i Sverige enligt Säpo.

– Det är en lagstiftning som har funnits i ungefär fem år. Att den inte tillämpats tidigare är till stor del kopplat till att det är en ganska besvärlig lagstiftning att skaffa bevis i, säger Anders Kassman.