Experten: Han tog
en kula för chefen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Han tog en kula för högsta chefen," säger krishanteraren Paul Ronge om Anders Bergströms avgång som fackkassör i Kommunal.
Foto: Håkan Flank
Kommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet.
Foto: Claudio Bresciani/Tt

POLTIK. Kommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet.

– Han tog en kula för högsta chefen, säger krishanteraren Paul Ronge.

Paul Ronge säger att fackkassören Anders Bergström offrades för att rädda skinnet på Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Han tog en kula för högsta chefen. Det har vi sett tidigare i krishanteringar. Det är ett försök att få stopp på krisen.

Nu återstår det att se vilka följder avgången får.

– Det är ytterst medlemmarna som kommer avgöra om förtroendet för Annelie Nordström finns kvar.

Dåligt förberedda

Krishanteraren Hans Uhrus tycker Kommunals krishantering tyder på dåligt ledarskap.

– Du måste som ledare för den här typen av verksamhet ha kontroll och veta vad som sker inom de olika delarna. Utifrån ser det inte trovärdigt ut att säga att man inte känner till att man hade den här restaurangverksamheten och den inriktning man hade.

Kommunal var dåligt förberedda på krisen, anser Uhrus.

– Att Nordström gjorde sig oanträffbar är helt fel. Framgångsrik krishantering bygger på att man etablerar kontakt med yttervärlden snabbt och förklarar sig.

Det var heller inget bra drag av Nordström att skicka ett massmejl till medlemmarna, där hon försvarade de dyra middagarna med att förbundets ekonomi är bra, anser Paul Ronge

– Det finns heller ingen logik för varför ekonomichefen ensam ska bära hundhuvudet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.