"Han tog en kula för högsta chefen," säger krishanteraren Paul Ronge om Anders Bergströms avgång som fackkassör i Kommunal. Foto: Håkan Flank"Han tog en kula för högsta chefen," säger krishanteraren Paul Ronge om Anders Bergströms avgång som fackkassör i Kommunal. Foto: Håkan Flank
"Han tog en kula för högsta chefen," säger krishanteraren Paul Ronge om Anders Bergströms avgång som fackkassör i Kommunal. Foto: Håkan Flank
Kommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet. Foto: Claudio Bresciani/TtKommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet. Foto: Claudio Bresciani/Tt
Kommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet. Foto: Claudio Bresciani/Tt

Experten: Han tog
en kula för chefen

Publicerad

POLTIK. Kommunals kassör Anders Bergström avgick på torsdagen efter en rad avslöjanden om fackets krog- och konferensverksamhet.

– Han tog en kula för högsta chefen, säger krishanteraren Paul Ronge.

Paul Ronge säger att fackkassören Anders Bergström offrades för att rädda skinnet på Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Han tog en kula för högsta chefen. Det har vi sett tidigare i krishanteringar. Det är ett försök att få stopp på krisen.

Nu återstår det att se vilka följder avgången får.

– Det är ytterst medlemmarna som kommer avgöra om förtroendet för Annelie Nordström finns kvar.

Dåligt förberedda

Krishanteraren Hans Uhrus tycker Kommunals krishantering tyder på dåligt ledarskap.

– Du måste som ledare för den här typen av verksamhet ha kontroll och veta vad som sker inom de olika delarna. Utifrån ser det inte trovärdigt ut att säga att man inte känner till att man hade den här restaurangverksamheten och den inriktning man hade.

Kommunal var dåligt förberedda på krisen, anser Uhrus.

– Att Nordström gjorde sig oanträffbar är helt fel. Framgångsrik krishantering bygger på att man etablerar kontakt med yttervärlden snabbt och förklarar sig.

Det var heller inget bra drag av Nordström att skicka ett massmejl till medlemmarna, där hon försvarade de dyra middagarna med att förbundets ekonomi är bra, anser Paul Ronge

– Det finns heller ingen logik för varför ekonomichefen ensam ska bära hundhuvudet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag