Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: För tidigt att öppna skolorna

Lärarförbundets ordförande om att distansundervisning upphör.
Foto: Mikael Wallerstedt / Mikael Wallerstedt

Regeringens beslut att sluta med distansundervisning på gymnasiet får kritik.

Lärarförbundet oroar sig för att lärare och lärare ska bli smittade.

Epidemiologen Tove Fall vid Uppsala universitet anser att det är för tidigt.

– Jag tror att det kommer att öka smittspridningen.

Efter påsk kan många gymnasieelever få återvända till klassrummen, gav regeringen besked om torsdagen. På flera håll jublar elever, men beskedet får också kritik.

Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet, anser att det inte är läge än.

– Att öppna gymnasieskolorna tror jag kommer att öka smittspridningen. Man måste i så fall kombineras med en rad smittskyddsinsatser och noggrann smittövervakning för att undvika utbrott i gymnasieskolorna.

– Jag förstår att barn och ungdomar behöver gå i skolan. Den prioriteringen håller jag med om. Men jag tror att det är svårt i det här läget.

Tove Fall: Behövs fler åtgärder

Hon oroar sig över de olika muterade virusvarianterna, som sprider sig snabbt i Sverige. Den brittiska sorten är nu dominerande i samtliga regioner utom Norrbotten. I Region Jönköping stod den för omkring 92 procent av fallen förra veckan, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Den brittiska varianten är svårare att stoppa, men Storbritannien och Danmark har tryckt ner den rejält. Men det krävs mer åtgärder.

Den sydafrikanska virussorten har inte brett ut sig lika mycket, men i Dalarna, Uppsala län, Värmland och Västmanland var över 10 procent av fallen av andra muterade varianter än den brittiska förra veckan.

– Den sydafrikanska sorten är oroande för att vissa vaccin verkar ha en minskad effekt.

Lärarförbundet kritiskt

Regeringens besked om att gymnasierna får kritik även från Lärarförbundet, som anser att man utsätter både barnen och lärarna för betydande risker.

– Vi riskerar att få en ökad smittspridning och elever som inte kan avsluta sin utbildning, och lärare som inte kan utföra sitt jobb, det gynnar ingen, sa Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, till Expressen tidigare på torsdagen.

Det är upp till regionerna att bestämma om man vill släppa in tonåringarna i klassrummen igen. Bland andra Västerbotten, Uppsala län och Västra Götalandsregionen tänker fortsätta med distansundervisning. I Stockholms län öppnar man skolorna efter påsk.

Forskaren: Kan förklara varför vissa har smittats lättare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.