Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: FHM måste vara tydligare om munskydden

Britton: ”Munskydd kan minska R-talet med 20-30 procent”
Fredrik Elgh, professor i klinisk mikrobiologi.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.
Foto: MATTIAS PETTERSSON / NUS
Resenärer i tunnelbanan vid Gullmarsplan i Stockholm.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Med anledning av en accelererande smittspridning och upptäckt av nya mutationer har flera regioner valt att införa nya rekommendationer om munskydd i inomhusmiljöer.

Experterna tycker att det är bra att det införs – men att de borde vara skarpare.

– De måste vara mycket tydligare i sina formuleringar, säger Fredrik Elgh, professor i klinisk mikrobiologi.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Region Västerbotten har Sveriges högsta smittotal i landet, region Västra Götaland oroar sig för att folk tar med sig smitta hem från sportlovsresorna i fjällen och region Gävleborg har ett klusterutbrott av den brittiska mutationen, med över 450 bekräftade fall. I alla tre regioner har nya hårdare restriktioner införts för att bromsa smittan – och på tisdagen meddelade Region Stockholm att man inför liknande direktiv. 

Alla regioner har infört rekommendationer om att alla personer födda 2004 eller tidigare ska bära munskydd i inomhusmiljöer där det kan vara svårt att hålla avstånd.

– Munskyddens funktion är att minska smittsamhet och om det finns varianter som är mer smittsamma så är det kanske ännu viktigare att vi använder munskydd i samhället, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

Fler regioner borde införa rekommendation om munskydd

Arnberg tror att det vore en bra idé om flera regioner följde efter och också rekommenderade munskydd inomhus.

– Om man har en omfattande smittspridning och inte kan kontrollera den så måste man göra vad man kan för att minska smittspridningen och då kan munskydd vara ett bra komplement till andra åtgärder, säger han.

Fredrik Elgh, överläkare och professor vid Institutionen för klinisk mikrobiologi vid Umeå universitet, ställer sig också positiv till att munskydden rekommenderas i ett par regioner. Men vänder sig emot att det bara är en rekommendation.

– De säger ”bör och ni får gärna”, och lämnar det upp till medborgarna att själv välja. De måste vara tydligare i sina formuleringar, säger Elgh.

Studie: Två munskydd ger nästan dubbelt skydd

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.