Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Ett väldigt högt spel av Ryssland

Stefan Ring är militärstrategisk expert vid försvarshögskolan.
Foto: Roger Vikström

Rysslands agerande kan ses som en markering mot Sverige.

Det säger Stefan Ring, militärstrateg och generalsekreterare för Allmänna försvarsföreningen.

– Det är ju rena spekulationer, men man skulle ju kunna tolka det som att nu är Sverige i en väldigt svår politisk situation, säger han.

På onsdagen, bara tre dagar efter valet, kränkte två ryska stridsflygplan svenskt luftrum över Öland, enligt uppgifter till Expressen.

Kränkningen bekräftades sedan utrikesminister Carl Bildt.

– Det som oroar mig generellt sett är att jag upplever att den ryska politiska ledningen spelar ett väldigt högt spel i många olika situationer nu, inte minst vad gäller Ukraina, säger Stefan Ring, militärstrategisk vid Försvarshögskolan.

Han menar att det kan röra sig om en markering från Rysslands sida.

– Och det här agerandet i Östersjön i det här speciella fallet är ju också ett sätt att markera väldigt tydligt att man har ett intresseområde, och att man på något sätt nästan vill provocera fram ett agerande från omvärlden, vilket ju är väldigt kontraproduktivt.

Kan det vara ett sätt för Ryssland att tydligt visa att de inte uppskattar Sveriges inställning till Nato menar du?

– Det är ju väldigt svårt att veta vad som ligger bakom, men man kan inte utesluta det. Och sätter man det här i relation till det ryska agerandet i Ukraina, där man är beredda att gå väldigt långt för att försöka skapa stor instabilitet i Ukraina, och fördelar för sin egen politiska linje, så kan man ju inte annat säga än att det inte alls är osannolikt att det här ligger inom ramen för det här politiska agerandet.

– Det är ju rena spekulationer, men man skulle ju kunna tolka det som att nu är Sverige i en väldigt svår politisk situation.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.