Stefan Ring är militärstrategisk expert vid försvarshögskolan. Foto: Roger Vikström
Stefan Ring är militärstrategisk expert vid försvarshögskolan. Foto: Roger Vikström

Experten: Ett väldigt högt spel av Ryssland

Publicerad

Rysslands agerande kan ses som en markering mot Sverige.

Det säger Stefan Ring, militärstrateg och generalsekreterare för Allmänna försvarsföreningen.

– Det är ju rena spekulationer, men man skulle ju kunna tolka det som att nu är Sverige i en väldigt svår politisk situation, säger han.

På onsdagen, bara tre dagar efter valet, kränkte två ryska stridsflygplan svenskt luftrum över Öland, enligt uppgifter till Expressen.

Kränkningen bekräftades sedan utrikesminister Carl Bildt.

– Det som oroar mig generellt sett är att jag upplever att den ryska politiska ledningen spelar ett väldigt högt spel i många olika situationer nu, inte minst vad gäller Ukraina, säger Stefan Ring, militärstrategisk vid Försvarshögskolan.

Han menar att det kan röra sig om en markering från Rysslands sida.

– Och det här agerandet i Östersjön i det här speciella fallet är ju också ett sätt att markera väldigt tydligt att man har ett intresseområde, och att man på något sätt nästan vill provocera fram ett agerande från omvärlden, vilket ju är väldigt kontraproduktivt.

Kan det vara ett sätt för Ryssland att tydligt visa att de inte uppskattar Sveriges inställning till Nato menar du?

– Det är ju väldigt svårt att veta vad som ligger bakom, men man kan inte utesluta det. Och sätter man det här i relation till det ryska agerandet i Ukraina, där man är beredda att gå väldigt långt för att försöka skapa stor instabilitet i Ukraina, och fördelar för sin egen politiska linje, så kan man ju inte annat säga än att det inte alls är osannolikt att det här ligger inom ramen för det här politiska agerandet.

– Det är ju rena spekulationer, men man skulle ju kunna tolka det som att nu är Sverige i en väldigt svår politisk situation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag