Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Erdogan har bäddat för kupp

Recep Tayyip Erdogan.
Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik.
Foto: ISDP

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bäddat för ett kuppförsök.

Det menar Turkietkännaren och forskare Svante Cornell.

– Om du spenderar fem år på att underminera alla institutioner, så kommer det här som resultat, säger han.

Dramatiska scener utspelade sig i den turkiska huvudstaden Ankara och storstaden Istanbul när militära styrkor genomförde ett kuppförsök mot den turkiska regeringen. Kuppförsöket överraskade många.

Turkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ser den dramatiska utvecklingen som en naturlig konsekvens av Erdogans styre.

– Det som möjliggjort kuppen, är främst det faktum att Erdogan under de sista fem åren bestämt sig för att skaffa total makt. Inte makt för partiet, rörelse – utan för honom själv. Han började skjuta ifrån sig flera rörelser som hjälpt honom till makten, däribland Gülen-rörelsen, säger han.

LÄS MER: Det här vet vi om militärkuppen i Turkiet

”Turkiet alltmer instabilt”

Cornell pekar på att den turkiska författningen egentligen ger premiärminister en stor del av makten, men att president Erdogan struntat i det och lyckats ändrat författningen.

– Om du spenderar fem år på att underminera alla institutioner, så kommer det här som resultat. Turkiet blir alltmer instabilt, vi ser det i form av terrorattacker, en volatil ekonomi och ökad vänskapskorruption. Hela stabiliteten i landet urholkas och det möjliggör att sådana här saker händer.

Cornell menar att det fortfarande finns en organisation som Erdogan inte har kontroll över: militären.

– Det här händer eftersom militären är den enda organisation i det turkiska samhället som Erdogan inte lyckats rensa ut och stoppa in sina egna människor i.

Svante Cornell konstaterar att det finns flera grupper som vill bli av med Erdogan och att det är för tidigt att säga vilken av dem som ligger bakom kuppen.

– Erdogan anklagar Gulen-rörelsen för att ligga bakom kuppen. Det går inte att utesluta. Men man får ta det han säger med en nypa salt. Det finns exempelvis en grupp av gammaldags Kemalister inom exempelvis militären, som också kan ligga bakom det (anhängare av ideologin som det moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk låg bakom reds. anm.).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.