Recep Tayyip Erdogan. Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅNRecep Tayyip Erdogan. Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN
Recep Tayyip Erdogan. Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Foto: ISDPTurkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Foto: ISDP
Turkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik. Foto: ISDP

Experten: Erdogan har bäddat för kupp

Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har bäddat för ett kuppförsök.

Det menar Turkietkännaren och forskare Svante Cornell.

– Om du spenderar fem år på att underminera alla institutioner, så kommer det här som resultat, säger han.

Dramatiska scener utspelade sig i den turkiska huvudstaden Ankara och storstaden Istanbul när militära styrkor genomförde ett kuppförsök mot den turkiska regeringen. Kuppförsöket överraskade många.

Turkietkännaren och forskaren Svante Cornell, vid institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, ser den dramatiska utvecklingen som en naturlig konsekvens av Erdogans styre.

– Det som möjliggjort kuppen, är främst det faktum att Erdogan under de sista fem åren bestämt sig för att skaffa total makt. Inte makt för partiet, rörelse – utan för honom själv. Han började skjuta ifrån sig flera rörelser som hjälpt honom till makten, däribland Gülen-rörelsen, säger han.

LÄS MER: Det här vet vi om militärkuppen i Turkiet

”Turkiet alltmer instabilt”

Cornell pekar på att den turkiska författningen egentligen ger premiärminister en stor del av makten, men att president Erdogan struntat i det och lyckats ändrat författningen.

– Om du spenderar fem år på att underminera alla institutioner, så kommer det här som resultat. Turkiet blir alltmer instabilt, vi ser det i form av terrorattacker, en volatil ekonomi och ökad vänskapskorruption. Hela stabiliteten i landet urholkas och det möjliggör att sådana här saker händer.

Cornell menar att det fortfarande finns en organisation som Erdogan inte har kontroll över: militären.

– Det här händer eftersom militären är den enda organisation i det turkiska samhället som Erdogan inte lyckats rensa ut och stoppa in sina egna människor i.

Svante Cornell konstaterar att det finns flera grupper som vill bli av med Erdogan och att det är för tidigt att säga vilken av dem som ligger bakom kuppen.

– Erdogan anklagar Gulen-rörelsen för att ligga bakom kuppen. Det går inte att utesluta. Men man får ta det han säger med en nypa salt. Det finns exempelvis en grupp av gammaldags Kemalister inom exempelvis militären, som också kan ligga bakom det (anhängare av ideologin som det moderna Turkiets grundare Mustafa Kemal Atatürk låg bakom reds. anm.).

Max Sohl Stjernberg
Max Sohl Stjernberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag