Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: En rätt smart konstruktion

Bilden föreställer en miniubåt av liknande modell som säkerhetsexperten Joakim von Braun säger finns i den svenska skärgården. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Den svenska Försvarsmakten jagar en skadad rysk ubåt i Stockholms skärgård, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet.

Sannolikt rör det sig om en Triton-NN, en topphemlig rysk miniubåt som elitförbandet Spetzsnas har tillgång till, hävdar Joakim von Braun, säkerhetskonsult och underrättelseexpert.

– Den fungerar som en smygande miniubåt när den är under vattenytan. När den är över vattenytan kan den fungera som motortorpedbåt och köra mellan 35-40 knop, säger han.

Sedan i fredags leder den svenska Försvarsmakten en stor insats i Stockholms skärgård. Under lördagskvällen rapporterade Svenska dagbladet uppgifter som gjorde gällande att man söker efter en skadad rysk ubåt som skickat nödsignaler till den ryska enklaven i Kaliningrad i Baltikum.

Joakim von Braun är säkerhetskonsult, underrättelseexpert och medförfattare till boken "Ryska elitförband: spetsnaz, osnaz, VDV och andra elitstyrkor" från förra året.

Bilden föreställer en miniubåt av liknande modell som säkerhetsexperten Joakim von Braun säger finns i den svenska skärgården. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Smart konstruktion

Han bedömer det som mycket sannolikt att det skulle röra sig om en Triton-NN, en ny rysk miniubåtsmodell med plats för en tiomannabesättning.

– Triton-NN, det är en rätt smart konstruktion. Den fungerar som en smygande miniubåt när den är under vattenytan. När den är över vattenytan kan den fungera som motortorpedbåt och köra mellan 35-40 knop, säger Joakim von Braun.

Blev klar 2008

Utvecklingsarbetet för modellen påbörjades redan på 80-talet, men när Sovjetunionen kollapsade så fanns inte längre tillräckliga resurser för att färdigställa projektet, enligt Joakim von Braun.

– Modellen blev klar 2008 och kom under 2009 eller 2010 ut till de marina Spetzsnasförbanden (Rysslands elitförband reds. anm.).

Bland annat ska det marina Spetzsnasförbandet i Kaliningrad ha blivit tilldelade ett okänt antal Triton-NN.

Projektet är omgärdat av sekretess, och Joakim von Braun kan inte svara på huruvida Triton-NN är en modell som är bestyckad med vapen.

– Det är möjligt att de kan ha torpeder ombord. Den har en väldigt slät konstruktion med olika typer av luckor. Vad som döljer dem bakom dem är svårt att säga, säger Joakim von Braun.

Högprioriterat i Ryssland

Det är inte heller helt fastlagt hur stor den är.

– Jag skulle tro att det rör sig om ett 20-tal meter. Piranhaubåtarna som fanns på 80-talet och början på 90-talet var 30 meter långa och Triton-NN är lite mindre än dem, om man dömer från bilder.

Joakim von Braun, säkerhetsexpert Undervattensfarkoster för underrättelsearbete är något som är högprioriterat i ett upprustande Ryssland. Företaget bakom Triton-NN heter Lazurit och ligger i St Petersburg. Runt staden finns en rad företag och forskningsinstitut som är specialicerade på olika typer av undervattensverksamhet, enligt Joakim von Braun.

– De har jättestora resurser. Jag bedömer att deras resurser för undervattensverksamhet i underrättelsesyfte är större än resten av världens länder kombinerat, säger Joakim von Braun. Vi har räknat med att Ryssland har byggt runt 70 stycken specialubåtar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!