Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten efter dåden mot hundar: ”Kan finnas DNA”

Följ senaste nytt i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Bullarna är preparerade med vassa metallbitar. Flera hundar har skadats.
Foto: Kamilla Ozols / Privat

Sonny Björk är en av landet mest erfarna kriminaltekniska experter. 

Han tror att personen bakom hundattackerna i Malmö lämnar spår efter sig. 

– Det kan finnas DNA på bullarna och på metallen som ligger i dem, säger han. 

Någon eller några sätter skräck i Malmös hundägare genom att lägga ut bullar fyllda med vassa föremål. 

Under de senaste två åren finns totalt 158 anmälningar där olika typer av livsmedel misstänks ha förgiftats eller preparerats med metall eller glas.

Två hundar fick i börjar av veckan operas akut efter att ha fått i sig små bullar med vassa metallbitar. 

Polisen har än så länge inte gripit någon misstänkt för attackerna mot Malmös hundar. 

– Det här är något som sker på natten, vilket minimerar möjligheterna för oss att få in vittnesuppgifter, säger polisens presstalesperson Nils Norling och fortsätter:  

– Detta är brottslighet som inte låter. Här kan man gå ganska stillsamt i ett grönområde, eller cykla omkring. Sedan när det inte syns någon annan på platsen kan man bara lägga ner någonting.

Sonny Björk jämför med hur personer ibland placerar ut spetsiga pinnar nära badbryggor bara för att skada: ”Det sker många såna där konstigheter. I det här fallet är det hundar men det händer även att människor kan drabbas av sånt här”.
Foto: VICTOR LUNDBERG / TT NYHETSBYRÅN

Kan säkra spår på bullarna

Enligt den pensionerade kriminalkommissarien och kriminalteknikern Sonny Björk är det svårt att ringa in en möjlig gärningsman. 

– Det kan ju ligga mentala orsaker bakom, någon som är knäpp helt enkelt. Sen kan det vara någon som har blivit biten eller attackerad av hundar och hyser agg på grund av det. Men sen finns det människor som vill andra illa, så är det bara. 

Finns det någon möjlighet för polisen att säkra spår på de här bullarna? 

– Ja absolut. Fingeravtryck tror jag inte på men det kan finnas DNA på bullarna och på metallen som ligger i. Det är det som ligger närmast till hand. 

Det finns även andra metoder för polisen att ta till. 

– Är metallen sönderklippt kan man kanske identifiera något klippverktyg som man klippt sönder de här bitarna med. Det är också en möjlighet. 

Hur får man fast en sån här person?

– Finns personen i DNA-registret då är det löst. Finns personen inte i DNA-registret är det väldigt bökigt. 

En del av bullarna som hittats har glaskross i sig.
Foto: Privat
Nils Norling, presstalesperson för Malmöpolisen.
Foto: FRITZ SCHIBLI
Åsa Olsson, 64, rastar storpudeln Toste i Pildammsparken. – Det är förfärligt. Jag brukar stoppa en leksak i Tostes mun, så att han redan har munnen full. Vi vill inte bli för kringskurna, vi lever ju våra liv här.
Foto: JENS CHRISTIAN
– Vi har börjat ha med lampa när vi är ute och går på kvällarna. Det är obehagligt, säger husse Carl Refthammar, som rastar mopsarna Milton och Hugo.
Foto: JENS CHRISTIAN

Geografisk profilering

I slutändan tror Sonny Björk att slumpen kan avgöra.

– Med lite tur kanske personen som placerar ut bullarna kan fångas av en övervakningskamera. Men tyvärr har vi väldigt lite övervakningskameror jämfört med många andra länder. Ta London till exempel där de har övervakningskameror överallt.  Där hade en sån här person inte kunnat röra sig utan att komma med på bild. Det hade vi haft nytta av i ett sånt här fall. 

För ett par år sedan härjade en trädvandal i Malmö. Samtidigt började de preparerade bullarna dyka upp på gator och i parker. 

Då startade polisen med geografiska profileringar i båda fallen som man fortsatt arbetar med. 

– Man tittar på alla platser där detta inträffat. Sedan kan man dra slutsatser eller gissningar kring var en person bor eller var den brukar befinna sig, säger Nils Norling. 

Men i slutändan tror han att det behövs ett avgörande tips.  

– Att någon ser något som händer och ringer 112. Samtidigt så jobbar vi dygnet runt med detta. Allmänheten ska veta att detta är något som vi prioriterar, säger han. 

– Det är obehagligt. Jag håller alltid Taco kort så jag ser vad han gör, säger Clara Tengström, 30.
Foto: JENS CHRISTIAN
Nederländska kooikern Otto, 5, rastas numera främst på trottoarerna. – Man är på helspänn hela tiden, säger husse. Det är inte kul för hundarna när man inte kan låta dem lukta var de vill.
Foto: JENS CHRISTIAN

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.