Experten: Detta är ett folkrättsbrott

Publicerad
Uppdaterad
Uppgifter gör gällande att fartygen befann sig på internationellt vatten när de bordades.
- Enligt min uppfattning innebär det ett folkrättsbrott, säger Ove Bring, professor i folkrätt.
Folkrättsexperten Ove Bring anser att Israel agerar som om det vore krigets lagar som gällde, trots att inget krig pågår.
- Om det vore ett regelrätt krig om Gaza som pågick då hade Israel som krigförande stat haft rätt att lägga ut säkerhetszoner även på internationellt vatten. Israel hade då haft rätt att stoppa båtar och stoppa, inte bara vapen, utan förnödenheter av annat slag.
- Men enligt min uppfattning är det inte krigets folkrätt som ska gälla här, utan fredens folkrätt. Det innebär att de har inte rätt att utanför sitt eget territorialhav på internationellt vatten etablera säkerhetszoner och agera militärt inom dessa säkerhetszoner.
Om det däremot är på deras eget vatten så har Israel rätt att göra allt detta, enligt Bring.
- Men även då måste man respektera de mänskliga rättigheterna och folket som är ombord på båtarna och behandla dem på ett anständigt sätt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag