Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stranne: Det skulle kunna bli tumultartat

Den ikoniska domaren i USA:s Högsta domstol, Ruth Bader Ginsburg, har avlidit. Nu hyllas hon världen över, men samtidigt har detta blivit starten för en politisk maktkamp.
USA-experten Frida Stranne.Foto: Alex Ljungdahl
Många hade samlats utanför Högsta domstolen för att sörja Ruth Baders Ginsburgs död.Foto: JIM LO SCALZO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Beskedet om Ruth Bader Ginsburgs dödsfall kommer mindre än två månader före presidentvalet. 

Det gör att en politisk strid väntar – som kan sluta i tumult, menar USA-experten Frida Stranne. 

Vad har Ruth Bader Ginsburg betytt?

– Det går inte att på ett rättvisande sätt sammanfatta Ruth Bader Ginsburgs betydelse i en kort text. Hon har i hela sitt yrkesliv framgångsrikt kämpat för kvinnors rättigheter och bidragit till att förändra maktbalansen i det juridiska systemet i USA och i samhället i stort. Hon är en feministisk ikon som orkade stå emot fördomar och överkomma många tuffa hinder men som senare erhållit stor respekt i breda led. Hon visade vägen för andra kvinnor och bidrog med sitt outtröttliga arbete inte minst till att normalisera tanken om kvinnor på ledande positioner och till att ge kvinnor mer maktutrymme inom alla samhällssfärer. Hennes juridiska gärning har inneburit en lång rad konkreta förändringar som lett till att det amerikanska samhället blev mer jämställt än tidigare.  

Vad kan hennes död innebära?

– Det är både sorgligt och tragiskt att hennes sista avtryck (det vill säga det faktum att hon dör mitt i ett politiskt tumult) riskerar att innebära ett bakslag för kvinnors rättigheter men också en politisk strid över vem som ska ersätta henne och hur det kommer att gå till. Det är inte en enkel process att tillsätta en ny domare men sannolikt kommer republikanerna och Trump att göra allt de kan för att få en ny domare på plats innan näste presidentperiod ska ta vid. Det skulle gå emot deras eget argument 2016 när Obama nominerade en domare under sitt sista år och republikanerna hindrade tillsättningen genom att hävda att nya domare inte skulle utses under ett valår.

Varför skulle man byta domare nu med det argumentet? 

– Jag kan tänka mig att deras argument för att själva nu göra tvärtom är att det är viktigt att ha nio domare på plats eftersom valet riskerar att kräva juridiskt domslut för att kunna avgöras (likt valet 2000). Ett sådant scenario skulle spä på spänningarna vi ser i USA i dag ytterligare och riskera bli tumultartat. Får man en ny konservativ domare på plats skulle det samtidigt innebära ett majoritetsskifte för flera decennier framåt och öppna upp för förändringar i abortlagstiftning och andra frågor som rör kvinnor och HBTQ-personer. Jag är säker på att RBG hade önskat sig en helt annan sorti. 

LÄS MER: Ginsburg var en av de mäktigaste kvinnorna i USA

LÄS MER: Ikoniska HD-domaren Ruth Bader Ginsburg död – blev 87 år

USA-experten om hur dödsfallet påverkar amerikansk politik .

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.