Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Det kan få R-talet att öka snabbt

Professor Joakim Dillner ser en betydande risk för smittspridning under sportloven.
KI-professorn Joakim Dillner.
Foto: Ulf Sirborn. / Karolinska institutet
Liftköer i Åre i slutet av december.
Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Jag oroar mig faktiskt för sportlovet”, säger Joakim Dillner. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Nedgången i smittspridningen ser ut att stanna av.

Samtidigt kommer rapporter om stigande R-tal och spridning av muterat virus från flera regioner.

Enligt Folkhälsomyndighetens scenarier kan en tredje våg bara vara några veckor bort.

– Jag oroar mig för sportlovet, säger KI-professorn Joakim Dillner.

Smittskyddsläkare utesluter inte att skidorter kan tvingas stänga ner om smittspridningen blir för hög, rapporterar Sveriges Radio.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

I förra veckan presenterade Folkhälsomyndigheten tre scenarier över utvecklingen fram till april, där man tar höjd för en allt större spridning av den brittiska virusvarianten i Sverige, som sannolikt är mer smittsam. 

Scenarierna bygger på kontaktintensitet, alltså om kontakterna mellan människor ligger på samma låga nivå som under julhelgerna, ökar till höstens nivåer eller snabbt blir ännu fler. 

– Om man jämför med höstens scenarier, som underskattade hur det blev, så uppfattar jag det här som mer realistiskt för hur det kan gå. Det visar också tydligt att en epidemi är dynamisk, där små skillnader avgör om den tar fart eller dör ut, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.

”Kan vara avgörande”

I det första scenariot (scenario 0) med få nya kontakter – som statsepidemiolog Anders Tegnell redan har avfärdat som osannolikt – avtar smittspridningen helt i april. De två andra scenarierna (1 och 2) visar i stället hur kurvan över antalet positiva fall vänder uppåt under de kommande veckorna. 

Dessutom presenteras scenarierna i två versioner, baserat på om den brittiska mutationen visar sig vara 30 eller 50 procent mer smittsam än tidigare varianter. I det sistnämnda fallet kommer den brittiska mutationen att bli dominerande i Sverige runt påsk, samt bidra till en kraftfull tredje smittovåg. 

Scenario 0, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 30 procent mer smittsamt.
Foto: Folkhälsomyndigheten / Folkhälsomyndigheten
Scenario 0, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 50 procent mer smittsamt.
Foto: Folkhälsomyndigheten / Folkhälsomyndigheten

– Mest oroväckande är den brittiska varianten. Det mesta talar för att den är duktigare på att sprida sig än tidigare varianter, och det är ett problem eftersom det ställer större krav på våra smittskyddsåtgärder. Det är lovande att smittspårningen på flera håll nu riktas in på den brittiska varianten för att kunna bryta smittkedjan, men det verkar som att olika regioner satsar olika mycket. Det kan vara avgörande, säger Joakim Dillner.

Oro inför sportlovet

I mittenscenariot (1) börjar smittspridningen öka igen runt vecka elva, alltså i mitten av mars. Om den brittiska varianten är 50 procent mer smittsam kan det innebära att den tredje vågen blir ungefär lika hög som i december, med nära 6 000 fall per dag i slutet av april.

Scenario 1, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 30 procent mer smittsamt.
Foto: Folkhälsomyndigheten / Folkhälsomyndigheten
Scenario 1, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 50 procent mer smittsamt.
Foto: FHM / FHM

I Folkhälsomyndighetens värsta scenario (2), med snabbt ökande kontakter mellan människor, blir den tredje vågen större än i vintras. Scenariot visar hur antalet smittade börjar öka runt vecka 7, alltså redan nästa vecka. 

I slutat av april kan antalet nya fall per dag vara uppe i nästan 14 000, om virusvarianten är 50 procent mer smittsam. Det är fler än dubbelt så många fall som under den andra vågens topp i december. 

Scenario 2, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 30 procent mer smittsamt.
Foto: FHM / FHM
Scenario 2, där Folkhälsomyndigheten antar att det muterade viruset är 50 procent mer smittsamt.
Foto: FHM / FHM

– Har vi otur kan det gå väldigt fort. Jag oroar mig faktiskt för sportlovet, när många reser över landet och träffas i liftköer och kabinbanor. Just nu står reproduktionstalet och väger runt ett. Går det upp över ett, antingen genom en mer smittsam variant eller att vi börjar slappna av, då kan det tyvärr gå upp riktigt fort, säger Joakim Dillner.

Utesluter inte att stänga skidorter

Oron för sportlovet finns också hos smittskyddsläkare i Dalarna och Region Jämtland Härjedalen. Där tycker man sig ha märkt att skidturisterna börjar slappna av och inte följer restriktionerna i tillräcklig utsträckning, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag känner mig väldigt bekymrad. Senaste veckan har antalet fall ökat klart igen och vi har flera kluster på olika områden i hela länet. Det här är verkligen inte bra, säger Micael Widerström, smittskyddsläkare i Region Jämtland Härjedalen till SR.

Beroende på smittläget kan skidorter tvingas stänga ner.

– Det här är någonting som vi får överväga varje dag och vecka tillsammans med Folkhälsomyndigheten. Ingenting är uteslutet, säger Micael Widerström till SR.

”Oroväckande rapporter”

Jämtland Härjedalen är inte ensamma om att ha sett en ökat spridning. Flera regioner har den senaste veckan haft ett stigande R-tal, och varnat för en tredje smittovåg inom kort. Dessutom upptäcks nu allt fler fall av den brittiska virusvarianten runtom i landet.

Joakim Dillner anser att vi bör ta regionernas larm på allvar.

– Vi måste lära av det som hände i fjol, när det var väldigt låg spridning under augusti och september och samhället började slappna av. När flera regioner nu har oroväckande rapporter är det en signal till oss att det gäller att inte ropa hej för tidigt. Vi är i vågskålen just nu och kommer vara där ett par veckor till. Därför är det extra viktigt att försöka pressa bort smittan. 

När bedömer du att det kan bli en tredje våg?

– Om vi får en tredje våg skulle jag tro att det sker ungefär 15 dagar efter en händelse som har satt fart på det hela, det kan vara en sådan sak som att någon smittsam med den brittiska varianten deltar i en folksamling eller att folk kommer hem från sportlovet. Om jag ska gissa skulle jag säga mot slutet av februari.

Då beräknas covid-19-pandemin vara över 

Bloomberg har räknat på data utifrån vaccinationer världen över.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.