Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Det här betyder det ovanliga fyndet i Kiruna

LKAB: Europas största fyndighet av sällsynta jordartsmetaller
LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström och energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) under pressträffen i Kiruna.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Det är Europas största nu kända fyndighet. Fyndet vid Norra kärr vid Vättern är stort, men det här är större”, säger LKAB:s vd och koncernchef Jan Moström.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Europas största fynd av sällsynta jordartsmetaller har gjorts i Kiruna.

En steg mot att göra Europa mindre beroende av Kina, menar geologen Erik Jonsson.

Under torsdagen meddelade LKAB att man har gjort ett stort fynd – ”Europas största” – av sällsynta jordartsmetaller i Kirunas underjord.

Fyndet i sig är inte det som sticker ut, menar den framstående geologen Erik Jonsson.

Utan det är mängden: En miljon ton.

– Det är en stor mängd. Det skulle vara ett mycket stort tillskott till Europas behov under en ganska lång tid framåt, säger han.

Behovet ökar i och med klimatfrågan

Det finns även en miljöaspekt med i bilden. Behovet, och kraven, på grön energi ökar hela tiden.


Sällsynta jordartsmetaller ingår inte bara i avancerad medicinsk utrusning, försvarsteknologier, mobiltelefoner och annan bärbar teknologi, utan är nödvändig för bland annat tillverkning av elbilar, vindkraftverk och annan grön teknik.


Geologen Erik Jonsson säger att Sällsynta jordartsmetaller återfinns i ”allt, allt, allt” och ett extremt brett omfång av högteknologier. 


– Ja, ska vi hålla på som vi gör nu, öka antalet elbilar och vindkraft, kommer vi att få en extrem stegring av behovet de närmaste 20-30 åren. Så man kan gärna inte vara för den teknologin men vara emot gruvor, säger geologen Erik Jonsson.

Ja, det stora problemet är Europas beroende av andra länder.

Eller närmare bestämt Kina – som står för 90 procent av Europas import och som Erik Jonsson beskriver som ”den totala giganten” på marknaden. Ännu en diktatur, utöver Ryssland, som Europa har varit beroende av. 

– Det är bara att titta på hur folk inser att det är ganska osmart att förlita sig på rysk gastillgång, det är en fullständig parallell, och vi förlitar oss också på rysk produktion av fler kritiska metaller till Europa. Och om Kina till exempel finner oss misshagliga vet man ju inte hur det kommer att se ut med leveranserna på sikt.

Vad är det största problemet med beroendet?

– Vi sitter på pottkanten om produktionen av någon anledning upphör. Ta bara den andra stora producenten av platinagruppmetaller, Sydafrika. Hur vet vi hur samhället i Sydafrika kommer att utvecklas på sikt? Blir det kaos i landet och gruvorna stänger ner, ja då slutar också de här materialen att komma till oss. 

Erik Jonsson.
Foto: Stefan Luth/SGU

Enligt Erik Jonsson är det därför, på sikt, viktigt att koncentrera hela kedjan av framtagning till Europa. I dag pågår ingen brytning av sällsynta jordartsmetaller i Europa.

– Om vi inte ser till att ha hela värdekedjan på plats, det vill säga att kunna renframställa metallerna också, och göra en del slutprodukter som magneter till vindturbiner eller drivmotorer för elbilar, måste vi ändå skicka de här materialen utomlands för att få det gjort, säger han.

Vd Jan Moström vid torsdagens pressträff om fyndet i Kiruna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.