Experten: Det händer efter Trumps seger

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Donald Trump slog förväntningarna och kommer att vara president för världens enda supermakt de kommande fyra åren.
Foto: Gene J. Puskar / AP TT NYHETSBYRÅN
Men hur kommer hans tid vid presidentämbetet att se ut? USA-experten Frida Stranne svarar på fyra frågor om åren att vänta med Donald Trump vid makten.
Foto: Olle Sporrong

Donald Trump slog förväntningarna och kommer att vara president för världens enda supermakt de kommande fyra åren, enligt AP.

Men hur kommer hans tid vid presidentämbetet att se ut?  Expressens USA-expert Frida Stranne svarar på fyra frågor om åren att vänta med Donald Trump vid makten.

Vilka frågor kommer Donald Trump att prioritera?

– Trump har utlovat att omgående försöka upphäva Obamacare och att det ska bli hans första sak att ta hand om han vann.

– Hans upprepade löften om att bygga en mur är också något som han åtminstone måste påbörja så snart som möjligt för att inte tappa trovärdighet, även om denna mur inte kommer att kunna bli som den han beskrivit.

– Trump kommer att prioritera att sänka skatter liksom försöka att upphäva Iranavtalet, men det senare tror jag bli mycket svårt. Eftersom han är politiskt helt oprövad och oberäknelig till sin natur måste man dock understryka att vi faktiskt vet ganska lite av vad som nu väntar.

Vad blir viktigast för Donald Trump initialt?

– Nu omgående följer en övergångsperiod när den nyvalda presidenten utser sitt kabinett. Viktigast i den processen är att hitta och utse folk som har rätt erfarenhet för det du vill uppnå och som kommer kunna vinna så bred politisk legitimitet som möjligt.

– Det handlar även att förmedla en allvarligt menad vilja att börja samtala över partigränserna och få en bra relation till kongressen, något som är en mycket svår uppgift. Här behöver Donald Trump även lyfta fram sin vicepresident Mike Pence och tillsätta strategiska personer runt sig som är diplomatiska och har förmågan att förhandla med personer också från motståndarpartiet.

– Lika viktigt blir det att hitta ett sätt att kommunicera enighet och en framtidsvision för hela amerikanska folket som nu är mer splittrat än på mycket länge.

"Lika viktigt blir det att hitta ett sätt att kommunicera enighet och en framtidsvision för hela amerikanska folket som nu är mer splittrat än på mycket länge," säger USA-experten Frida Stranne om Trumps utmaningar.
Foto: Tns/Abaca / TNS/ABACA STELLA PICTURES

Vilken utrikespolitik kan vi vänta oss av Donald Trump?

– Vi vet inte vad vi har att vänta oss av Donald Trump och det är bland annat det som gör honom till en President som många i omvärlden ser mot med bävan.

– Oberäknelighet är något han själv anser vara en styrka utrikespolitiskt men internationell politik handlar om att länder faktiskt till delar vet vad de kan vänta av varandra och agera utifrån det.

– Risken är nu att många länder kommer att känna oro över vad som väntar och ställa om sin politik utifrån det osäkra läget och att spänningar uppstår. Trumps bristande erfarenheter vad gäller utrikespolitik gör också att vi inte riktigt kan bedöma hur hans politik kommer att utformas.

– Han har varit inkonsekvent i olika sakfrågor under kampanjen. Han har varit kritisk mot USA:s tidigare insatser i Mellanöstern och hävdat att man själv skapat IS men samtidigt har han sagt att han vill bomba bort dem och att man borde ta den irakiska oljan. Han har hyllat Putins ledarskap, vilket jag i och för sig inte tolkat som att han anser att Ryssland ska få göra som de vill, utan att han anser att USA ska ta kommandot i världen igen efter att Obama-administrationen tappat initiativet i världspolitiken.

– Men hur ett sådant ledarskap kommer se ut med Trump har vi ingen aning om. Hans nyckfullhet och temperament ger anledning till oro.


LÄS MER: Trump blir president – så påverkar det dig


"Hans nyckfullhet och temperament ger anledning till oro," säger Frida Stranne om Donald Trumps förväntade utrikespolitik.
Foto: Paul Sancya / AP TT NYHETSBYRÅN

Har Donald Trump chans att bli omvald om fyra år?

– Det är givetvis en väldigt spekulativ fråga innan nästa president ens är installerad men med de förutsättningar som nu råder i USA, med djupa splittringar bland befolkningen, en djup känsla av frustration och rädsla för framtiden kombinerat med ett starkt missnöje mot det politiska etablissemanget och inte minst mot den nyvalde presidenten själv, är utgångsläget mycket svagt. Detta samtidigt som det finns djupa ideologiska skillnader och splittringar inom partiet som presidenten (som även är partiordförande) ska parera och som kommer att lämna delar i partiet missnöjda.

– Men i slutändan handlar det om ifall Trump lyckats leverera något till det amerikanska folket som gör att de tycker att landet rör sig i rätt riktning när det är dags för nästa val. Med utgångspunkt i utfallet i kongressvalet är möjligheterna att kunna genomföra den tänkta politiken (eller någon politik alls) däremot mycket liten. Vi riskerar i stället att få ett fortsatt polariserat läge i DC och det gynnar inte möjligheterna till att bli omvald.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.