Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Det gäller med Strandhäll och Kronofogden

Nytillträdde ministern Annika Strandhälls svar på Kronofogden-kritiken i SVT:s Aktuellt under tisdagskvällen.
Foto: OLLE SPORRONG
Foto: OLLE SPORRONG

Annika Strandhäll (S) har upprepade gånger sökts av Kronofogden sedan 2018.

Det handlar om uteblivna betalningar där företag riktat krav mot henne, inte om fastställda skulder.

Men ministern har också tidigare haft betalningsanmärkningar, något hon själv förnekat i tv.

– Jag förväntar mig att Annika Strandhäll gör en grundlig genomgång av sin ekonomi, så att det här blir klarlagt, säger statsminister Magdalena Andersson.

Annika Strandhäll gjorde i går comeback i den nya regeringen, i den tunga rollen som klimat- och miljöminister.

Kort därpå rapporterade Aftonbladet att hon hade två pågående betalningsförelägganden riktade mot sig, belopp som Annika Strandhäll nu uppgett att hon betalat in.

Det handlade om en räkning från Telenor, och en från ett företag som utför poolfyllningar. Totalt handlade det om en summa på 2 926 kronor som inte var betald när hon tillträdde som ny minister.

Under onsdagen mötte Magdalena Andersson pressen och sa att hon förväntar sig att ministern går igenom sin ekonomi ordentligt, men att hon har fortsatt förtroende för henne.

– Jag är tydlig, jag förväntar mig att Annika Strandhäll nu gör en grundlig genomgång av sin ekonomi, så att det här blir klarlagt. Och jag vill att hon ska kunna göra det så fort som möjligt så att hon kan fokusera på sitt jobb som klimat- och miljöminister. Jag har förtroende för Annika Strandhäll.

Hade två betalningsanmärkningar

I gårdagens ”Aktuellt” sa även Strandhäll att hon aldrig haft några betalningsanmärkningar. Men Aftonbladet rapporterade sedan att det inte stämmer. Ministern hade 2013 två betalningsanmärkningar, enligt dokument från nyhetsbyrån Siren som även Expressen tagit del av. Ett av beloppen är på 15 424 kronor.

– Min man skötte vår hushållsekonomi och mina privata affärer vid tidpunkten och fram till hans bortgång sommaren 2019, säger Annika Strandhäll till Aftonbladet.

TV4 rapporterar också att hon inte lämnade in sin deklaration i tid 2015, vilket gjorde att hon var tvungen att betala 1 000 kronor i avgift.

– Det är väl tydligt så att jag har fokuserat mer på mitt jobb kanske än på mina privata affärer, säger hon till kanalen.

– Jag vet ju att Annika Strandhäll har haft en tuff tid bakom sig, och det har hon berättat om själv. Och jag förväntar mig att hon gör en ordentlig genomgång, sa statsminister Magdalena Andersson under onsdagen.

”Många betalar när brevet kommer”

Totalt har den nya ministern haft nio betalningsförelägganden till Kronofogden sedan 2018, vilket TV4 var först med att rapportera. Expressens genomgång visar att det rör sig om totalt 9 050 kronor.

Kronofogden förklarar att betalningsförelägganden inte är fastställda skulder, utan krav riktade mot en person från företag, som Kronofogden meddelar om.

– Många betalar när brevet från Kronofogden kommer, och då blir det ingen skuld hos oss som kan generera en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen, säger Max Wallenberg, pressansvarig hos myndigheten.

Steget efter betalningspåminnelser eller krav från inkassobolag kan just vara att ett företag ansöker om ett betalningsföreläggande. Om personen inte går att nå via brev eller telefon så kan det bli aktuellt för Kronofogden att besöka personen i hemmet eller på jobbet för en delgivning. 

Först efter ett visst antal veckor utan betalning så kan skulden fastställas hos Kronofogden, om man inte bestrider betalningsföreläggandet. Då kan den som vill ha betalt ta vidare ärendet till domstol.

Annika Strandhäll ska ha fått två påminnelsebrev från Kronofogden under november månad i år, enligt Aftonbladet.

I SVT:s ”Aktuellt” under tisdagskvällen sa Strandhäll om de uteblivna betalningarna:

– Jag hade inte koll på det helt enkelt. Det är möjligt att de räkningarna har kommit digitalt. Det är reglerat och klart. Jag tror att det handlar om 2 000 kronor kanske.

Se mer

Johan Danielsson (S) och Anna-Caren Sätherberg (S) om liken i garderoben.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.