Anna-Lena Lodenius.
Anna-Lena Lodenius.

Experten: Det finns säkert fler som Breivik

Publicerad
Uppdaterad
Författaren och experten på extremism, Anna-Lena Lodenius chattade med läsarna om massakern i Norge.
Henny:
Tror du att killen kommer på fri fot igen ????

Anna-Lena Lodenius:
Många känner en oro att maxstraffet är 21 år. Det är inte troligt att han kommer vara en annan människa igen. Ett fängelsestraff kommer nog inte förändra honom. Men det är upp till norsk lagstiftning.


Mario
English Defence League har klara kopplingar till Israel. Norge är ett land som har i alla år varit på palestiniernas sida. Har detta spelat roll för terroristen?

Anna-Lena Lodenius:
Det vet jag inte. EDL har tagit avstånd från det här. Attentatet har riktats mot norska eliten och socialdemokraterna. Han har ett oerhört hat mot Socialdemokraterna och den drivkraften har varit viktigast för attentatet.

fiffi:
hej tror du att det finns flera som Andreas.att det kan inspirera andra att gå lika långt som han gick?

Anna-Lena Lodenius:
Det finns säkert fler, men han är en ovanlig person tack och lov. Någon annan udda person kan inspireras men det är så oerhört att få kan göra något liknande, tack och lov.

Konrad:
Hej Många som hamnar "lite snett" i livet, speciellt pojkar, har inte haft någon manlig förebild när de är små. Breiviks pappa verkar inte ha funnits där speciellt mycket. Nu tar han visst avstånd, vilket man delvis kan förstå. Många fritidsgårdar lägger man ner helt och de som är kvar har väldigt lite öppet. Klart att sådant också är bidragande orsaker, hur det är i Norge vet jag ej. Men att detta ska kunna hända igen är nog inte helt omöjligt. Om man vill att ett samhälle ska fungera så måste man tänka på nästa generation. Har de varit "förtryckta som små så kommer de att " ge igen". Se på den svenska psykvården, inte är den speciellt bra precis. Politikerna får inte spara på gamla och unga. Tänk om det fanns en kommun som vågade satsa på sina ungdomar med fritidsgårdar etc. Jag tror att då minimerar man att det " föds" onska. Vad tror du?

Anna-Lena Lodenius:
Jag håller med. Jag tror det är viktigt med gova manliga förebilder för inga killar. Om vi investerar i ungas liv så ger de oss mindre problem längre fram. Jag tror dessutom att psykiatrin får mer resurser för att stötta, inte bara unga utan andra som också lämnas i sticket för att det inte finns resurser.

klas:
Hur är det med vapen bland högerextrema i Sverige? Finns det någon gruppering som ha träningsläger och liknande?

Anna-Lena Lodenius:
Det finns det. Vi har strikta vapenregler men det finns illegala sätt att få tag på vapen. Det förvånar mig att den här killen har fått tag på ett legalt vapen. Förut brukade de råna militära förråd. Nu finns de i den undra världen. Svensk högerextremism har dömts för olaga vapeninnehav ett flertalet gånger.

Per:
Hur ska etablerade demokratiska partier bäst bemöta islamfobi och rasism .

Anna-Lena Lodenius:
Jag tror att de ska inte bara fokusera och islamfientliga grupper och deras propaganda, de ska själva ha en bra politik i dessa frågor. Viktigare att utveckla sitt eget parti. Att deras parti ska vara öppet för alla människor med olika bakgrund. Man ska lära sig mer om de frågar de här främlingsfientliga partierna för att bemöta dem. Vi kan inte stämpla dem som onda och dumma utan förklara varför de har fel. Måste försöka förklara dem. En socialdemokrat och en moderat behöver inte vara motståndare till ett sådant parti av samma anledning.

maria:
Tror du att han har efterträdare som kommer att fortsätta med dessa terrorattentat? Han påstår det själv ,

Anna-Lena Lodenius:
Det hoppas jag inte att han har. Det vet vi inte än. Om det är fantasier eller om det finns ett nätverk runt honom. Jag personligen tror att han har haft kontakt med människor, att han har tagit kontakt men de vet inte vad han har varit i färd med. Och de kanske inte förstått att de är en del i hans nätverk. Men det är vad jag tror. Han säger att han har varit i London med representanter. Folk försöker ta reda på om det egentligen har ägt rum.

Henny:
Tror du att detta kan hända i vårt land ???? Det brukar ju smitta av sej sådana här hemska saker

Anna-Lena Lodenius:
Jag tror det här kan hända i vilket land som helst. Det krävs bara en enda människa som är så pass udda. Jag tror det kan hända var som helst. Det är väldigt svårt att upptäcka sådana här personer, eftersom de inte alltid berättar vad de håller på med och ofta är enstöringar.

Techno:
Finns det några specifika områden i Sverige som har mer extrema grupperingar än andra. Om i så fall vilka områden ?

Anna-Lena Lodenius:
Traditionellt fler i söder än i norr. Skåne och västkusten, Mälardalen och östra Småland har haft mer än i resten av Sverige. Jag tror det är svårt att förklara, kan ha historiska förklaringar och med nyckelpersoner som bott där.

Fredrika:
Tror du att det är positivt eller negativt, för bekämpandet av högerextremism och främlingsfientlighet, att den här gärningsmannens manifest har gjorts offentligt och att bilder på honom sprids, etc? Ser du dådet som ett politiskt problem eller en galnings verk? Jag menar också med tanke på att du väljer att diskutera högerextremism här.

Anna-Lena Lodenius:
Jag tror att han känner sig stärkt av att vi sprider hans åsikter och bilder. Jag tror att det finns de som blir inspirerade av honom. Han är en galning, självklart. Men han har fångats av stämningar i tiden, han har studerat politiska partier och inspirerats av dem.

Hardy44:
Finns det våldsamma högerorganisationer i sverige nu? Det var ju längesen man hörde talas om skinheads och liknande.

Anna-Lena Lodenius:
Det finns våldsamma organisationer i Sverige idag. De framställer sig själva som mindre extrema idag. Man kan se hur NSF kallar sig för Svenskarnas parti, det är ett exempel på det.

limpan:
vad säger du om extremismen i Sverige just nu?

Anna-Lena Lodenius:
Den har inte märkts så mycket. Det har i både Sverige och Norge krympt lite och varit mindre synlig. Framförallt i Norge.

musslan:
vad gör att en person blir så pass extrem att han tar till dödligt våld?

Anna-Lena Lodenius:
Han måste ha en störning som gör att han inte kan känna empati. En känslostörning.

maria:
hej! Hur länge har Anders B som sköt i utöya trott att han är i ett krig? kan han ha levt i den tron i 9 år som det tog att skriva detta manifest?

Anna-Lena Lodenius:
Han har säkert trott det i mer än nio tror jag. Han har nog levt i den tanken väldigt länge. Han trodde säkert det tidigare än när han skrev manifestet.

Sven:
Hur många högerextrema grupper i Sverige kan tänka sig att ta till våld för sin sak?

Anna-Lena Lodenius:
Väldigt få. Jag tror det inte finns några grupper som öppet säger att de vill ta till våld. Men några få säger att de tycker att våld är försvarbart vid speciella tillfällen. Både inom extremvänstern och extremhögern.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


sonalens

 

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag