Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Experten: "Det är provocerande"

Stephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Rickard Kilström

"Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning", säger Stephan Persson-Tyrling.

Foto: Louise Levin

Ryska stridsflyg har fällt facklor mot svenska plan.

Att fälla den typen av motmedel kan få allvarliga konsekvenser.

Det menar försvarsexperten Stephan Persson-Tyrling.

Ryska flygplan har satt in motmedel mot svenska flyg över Östersjön.

Det uppgav ÖB Sverker Göranson i ett försvarspolitiskt seminarium i Almedalen. Försvarsmakten bekräftar uppgifterna för Expressen och uppger också att motmedlet var i form av facklor.

Stephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm menar att uppgifterna är allvarliga.

– Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning.

– Om man gör det för att markera mot något annan i luften är det provocerande. Om det träffar flygplanen som är efter så kan det leda till en konsekvens som kan vara allvarlig.

Den senaste tiden har Ryssland vid flera tillfällen kränkt det svenska luftrummet och stora militära övningar har skett i närheten av gränsen. Persson-Tyrling menar att manövern att släppa motmedel går i samma mönster som Ryssland tidigare agerat.

– Man har inte brukat vapenmakt, men jag tycker att det liknar det mönstret som Ryssland har när de uppträder lite provocerande över Östersjön. Man är inte gentlemannamässig.

Persson-Tyrling: "Sätt att visa att man har kapacitet"

Motmedel används för att störa ut raketer eller robotar som om de träffar flygplan kan detoneras. Normalt används motmedel om man uppfattar att man är i fara, att man är låst av en radar eller kan bli träffad av en missil.

– Motmedel är sådant som fångar upp mottagarna utav de raketer eller robotar som man skickar mot ett mål eller den radar som man belyser ett annat flygplan med. De försöker man att störa bort.

– Men man kan göra det av fler syften. Därför att man vill prova dem. Man kan göra för att markera och tala om att vi har dem. Eller så kan man säga att den övningen som vi håller på med kommer inte att påverkas av att ni befinner er här utan vi kommer fortsätta med den övningen som vi har.

– Det är ett sätt att visa att man har en kapacitet, att tala om att man är tekniskt utvecklad och att man har ett taktiskt kunnande.

Facklor används som skydd

Man kan använda motmedel på två sätt. Antingen fäller man fysiska motmedel för att skydda sig mot en robot som söker sig mot värme. Då fäller man facklor som ska locka till sig robotarna. Över Östersjön har Ryssland släppt facklor.

– De kan vare för att man uppfattat att svenska flygplanen som varit uppe har stört dem och har uppträtt i ett mönster som har gjort att de inte kunna fullfölja sin övning. Från svensk sida har man varit uppe och tittat på dem för att man är intresserad av se vilka övningsmönster de har.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!