Stephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Rickard KilströmStephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Rickard Kilström
Stephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm. Foto: Rickard Kilström
"Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning", säger Stephan Persson-Tyrling. Foto: Louise Levin"Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning", säger Stephan Persson-Tyrling. Foto: Louise Levin

"Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning", säger Stephan Persson-Tyrling.

 Foto: Louise Levin

Experten: "Det är provocerande"

Publicerad

Ryska stridsflyg har fällt facklor mot svenska plan.

Att fälla den typen av motmedel kan få allvarliga konsekvenser.

Det menar försvarsexperten Stephan Persson-Tyrling.

Ryska flygplan har satt in motmedel mot svenska flyg över Östersjön.

Det uppgav ÖB Sverker Göranson i ett försvarspolitiskt seminarium i Almedalen. Försvarsmakten bekräftar uppgifterna för Expressen och uppger också att motmedlet var i form av facklor.

Stephan Persson-Tyrling vid Sektionen för luftoperationer på Försvarshögskolan i Stockholm menar att uppgifterna är allvarliga.

– Jag kan tycka att det är lite provocerande för att det inte är nödvändigt om man inte uppfattar att man är hotad eller om det inte är så att det ingår i en planlagd övning.

– Om man gör det för att markera mot något annan i luften är det provocerande. Om det träffar flygplanen som är efter så kan det leda till en konsekvens som kan vara allvarlig.

Den senaste tiden har Ryssland vid flera tillfällen kränkt det svenska luftrummet och stora militära övningar har skett i närheten av gränsen. Persson-Tyrling menar att manövern att släppa motmedel går i samma mönster som Ryssland tidigare agerat.

– Man har inte brukat vapenmakt, men jag tycker att det liknar det mönstret som Ryssland har när de uppträder lite provocerande över Östersjön. Man är inte gentlemannamässig.

Persson-Tyrling: "Sätt att visa att man har kapacitet"

Motmedel används för att störa ut raketer eller robotar som om de träffar flygplan kan detoneras. Normalt används motmedel om man uppfattar att man är i fara, att man är låst av en radar eller kan bli träffad av en missil.

– Motmedel är sådant som fångar upp mottagarna utav de raketer eller robotar som man skickar mot ett mål eller den radar som man belyser ett annat flygplan med. De försöker man att störa bort.

– Men man kan göra det av fler syften. Därför att man vill prova dem. Man kan göra för att markera och tala om att vi har dem. Eller så kan man säga att den övningen som vi håller på med kommer inte att påverkas av att ni befinner er här utan vi kommer fortsätta med den övningen som vi har.

– Det är ett sätt att visa att man har en kapacitet, att tala om att man är tekniskt utvecklad och att man har ett taktiskt kunnande.

Facklor används som skydd

Man kan använda motmedel på två sätt. Antingen fäller man fysiska motmedel för att skydda sig mot en robot som söker sig mot värme. Då fäller man facklor som ska locka till sig robotarna. Över Östersjön har Ryssland släppt facklor.

– De kan vare för att man uppfattat att svenska flygplanen som varit uppe har stört dem och har uppträtt i ett mönster som har gjort att de inte kunna fullfölja sin övning. Från svensk sida har man varit uppe och tittat på dem för att man är intresserad av se vilka övningsmönster de har.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag