På kärnkraftverket Fukushima är läget lika allvarligt som Tjernobyl. Det menar den svenske experten Frigyes Reisch - som tror att Japan ljuger om hur allvarligt läget är.
På kärnkraftverket Fukushima är läget lika allvarligt som Tjernobyl. Det menar den svenske experten Frigyes Reisch - som tror att Japan ljuger om hur allvarligt läget är.

Experten: Det är lika allvarligt som Tjernobyl

Publicerad
Uppdaterad
Japan ljuger om kärnkraftläget för att skydda enorma ekonomiska intressen.
Det menar den svenske experten Frigyes Reisch - som anser att läget är lika allvarligt som Tjernobyl.
- Jag utgår från att folk har dött eller kommer att dö relativt snart, säger Frigyes Reisch till Expressen.se.
Frigyes Reisch är docent i kärnkraftsäkerhet vid KTH och har jobbat i 27 år vid Statens kärnkraftinspektion.
Under 1993 arbetade han även vid det internationella atomenergiorganet, IAEA.
Nu går han till skarp attack mot Japans sätt att hantera läget vid landets kärnkraftverk.

Evakuerat

På Fukushima-verket inträffade under natten till måndagen ytterligare en explosion, den andra, och alla som bor inom en radie av 20 kilometer från verket har evakuerats.
Flera av de boende har även smittats med den radioaktiva strålningen.
Trots det klassas olyckan som en fyra på inesskalan som går från ett till sju.
Frigyes Reisch menar att det borde vara en sjua – som Tjernobyl.
– Jag tycker att villkoren är uppfyllda för en sjua, säger Frigyes Reisch till Expressen.se och konstaterar:

"Kommer att dö"

– Jag utgår från att några har dött eller kommer att dö relativt snart.
Frigyes Reisch menar att japanska myndigheter tonar ner läget för att skydda viktiga ekonomiska intressen. Frigyes Reisch. Foto: Nils-Petter Nilsson
Japanska företag är störst i världen inom tillverkning av kärnkraftverk och det skulle innebära ett hårt slag för industrin om kärnkraften förlorade i förtroende som energislag.
– Man vill tona ner de negativa sidorna, så det blev det en fyra, säger Frigyes Reisch.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag