Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Den mest militanta gruppen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Experterna beskriver Revolutionära fronten som den mest militanta vänsterextrema organisationen i landet.
Foto: Mikael Sjöberg

Vänsterextremt våld i sig är inget ovanligt.

Men det organiserade tillslag mot Revolutionära fronten som polisen genomfört under dagen hör inte till vanligheterna.

– Revolutionära fronten är den mest militanta gruppen inom den autonoma vänstermiljön i Sverige för närvarande, säger journalisten Magnus Sandelin.

När polisen i morse slog till mot ledande personer i det vänsterextrema nätverket Revolutionära fronten var det frukten av en längre utredning.

Sedan förra hösten ska den autonoma vänstergruppen ha varit drivande i en konflikt med nynazistiska Svenskarnas parti som utspelat sig över hela Mälardalen, bland annat i Stockholm, Eskilstuna, Västerås och Köping.

Bara under första halvan av 2013 ska de ha gjort sig skyldiga till ett 30-tal hot- och våldsdåd, skriver Sveriges radio.

- Vi har varit naiva och sett på de här attentaten som separata händelser. När vi började titta på det här i slutet av april märkte vi väldigt snabbt att de hänger ihop, sa den anonyma polis som ledde utredningen om mordförsök mot en 19-årig vänsterextremist till Eskilstunakuriren i somras.

"Har säkert kunnat missa en våldsvåg"

Anna-Lena Lodenius är journalist och har anlitats som expert i en pågående statlig utredning om våldsbejakande extremism. Hon menar att det är ovanligt att polisen tar de vänsterextrema gruppernas våld på allvar.

– För en gångs skull har de lagt ihop saker, det är inte alltid de gör det. Den här typen av tillslag är verkligen inte vanliga. De har säkert kunnat missa en och annan sådan här våldsvåg förut, säger hon.

Hon framhåller Revolutionära fronten som den mest välorganiserade autonoma vänsterorganisationen i Sverige i dag.

Journalistkollegan Magnus Sandelin, också expert i den statliga utredningen, tillägger att den även är den mest våldsamma.

– De har en vision om ett socialistiskt samhälle och säger sig förespråka direktdemokrati men deras metoder för att nå dit är bland annat hot och våld mot meningsmotståndare, säger han.

Inget unikt

Att de varit drivande i våldsspiralen mot sina nynazistiska meningsmotståndare är inget ovanligt enligt Magnus Sandelin, och inte heller den vänsterextrema våldsvågen som sådan.

– Det finns liknande händelser från andra orter i Sverige, till exempel i Jönköping för några år sedan då framför allt AFA gav sig på folk i hemmen, förklarar han.

Enligt polisen består kärntruppen i det vänsterextrema nätverket i Mälardalen av cirka fem till tio personer, och i och med att det ser ut så har ett tillslag likt det som genomförts under dagen alla möjligheter att göra skillnad, enligt Magnus Sandelin.

– Det hänger oftast på ett fåtal individer. Plockar man bort de mest aktiva och drivande kan det få ganska stor effekt på våldet, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.