Experten: De var svårt sjuka människor

Publicerad
Det är osannolikt att det skulle finnas någon koppling mellan de två personernas död och vaccinet.
Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar.
- Båda två var svårt sjuka människor. Deras tid var nog inne, vaccin eller inte. De dog av döden, helt enkelt.
Att en person dör efter att ha tagit svininfluensavaccinet behöver inte betyda att det var vaccinet som orsakade dödsfallet. Det säger Björn Olsen, professor och överläkare i infektionssjukdomar vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet.
– Det är skillnad på tidssamband och orsakssamband. Massor av människor vaccineras varje dag utan att dö. Och människor dör av olika orsaker varje dag - en del av dem kommer att vara vaccinerade.

Testat på tusentals

Steget till att göra kopplingen att vaccinet orsakade dödsfallen är mycket långt, tycker Björn Olsen.
– Det är ett riktigt långskott. Det här var dessutom personer som var svårt sjuka när de fick vaccinet. Men utredningen måste förstås visa hur det ligger till. Men om det skulle vara unga friska människor som viker ner sig och dör ett eller ett par dygn efter att ha fått vaccinet hade jag blivit oroad.
Björn Olsen poängterar att vaccinet är testat på tusentals personer utan att några allvarliga biverkningar visat sig. Ont vid stickstället och lätt feber i någon dag är de vanligaste biverkningarna.
– Hade vaccinet haft några akuta allvarliga biverkningar hade vi vetat om det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag