Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Därför testade friskförklarade positivt

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Karin Tegmark Wisell.
Foto: Lena Katarina Johansson / Folkhälsomyndigheten
Jan Albert.
Foto: Martin Stenmark
Sjukvårdare i Daegu i Sydkorea.
Foto: KIM DO-HOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Tillfrisknade coronapatienter i Sydkorea testade negativt för covid-19 – sedan positivt igen.

WHO har meddelat att man ska undersöka rapporterna, men svenska smittskyddsexperter tonar ner testresultaten.

– Vår bedömning är att det inte handlar om en återinfektion, säger Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten.

Världshälsoorganisationen WHO undersöker rapporter från Sydkorea efter att 91 coronapatienter testats negativt efter att ha återhämtat sig, men sedan testat positivt igen efter ett par dagar, rapporterade Reuters på lördagen.

Enligt smittskyddschefen Jeong Eun-kyeong framstod det som att viruset ”aktiverats igen”. Man ska dock säkerställa att testerna har gått rätt till.

Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, tror att resultatet beror på skillnader i noggrannhet vid provtagningen.

– Jag tycker inte att det är anmärkningsvärt eller oroande. Testresultaten kan svaja lite mellan att vara positivt och negativt i samband med att man börjar tillfriskna. Det handlar sannolikt om att man har varit lite olika noggrann i samband med provtagning. Testerna går inte heller från att vara 100 procent positiva till 100 procent negativa, utan virusnivåerna sjunker gradvis. Dessutom visar testerna förekomst av virusarvsmassa, men inte förekomst av levande virus eller smittsamhet, säger Jan Albert och fortsätter:

– Om det däremot hade gått flera veckor eller månader och någon blir kliniskt sjuk igen, och testar positivt, vore det viktigt att följa upp och försöka förstå. Men det är inte fallet här.

Därför testade friskförklarade positivt

Karin Tegmark Wisell, överläkare och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, delar Jan Alberts bild av rapporterna från Sydkorea.

– Vår bedömning är att det inte handlar om en återinfektion, utan att man har kvar virusarvsmassa under en längre tid efter en infektion. Det betyder inte att man är smittsam. Studier visar att virusets förmåga att infektera vidare är ganska låg tio dagar efter symtomdebuten, säger hon.

WHO har tidigare haft riktlinjen att en patient bör testa negativt två gånger för att friskförklaras. Men den rekommendationen är svår att följa i praktiken, enligt Jan Albert. 

– Från början sa WHO att man skulle testa negativt två gånger för att vara frisk, men det har man åtminstone i Sverige helt kommit i från. Det blir en alldeles för lång tid tills man betraktas som frisk, och det går åt en massa testresurser till något som är onödigt, säger han.

Frisk efter 48 timmar symtomfri

Enligt Folkhälsomyndigheten bedöms man i stället vara frisk efter att ha varit symtomfri i 48 timmar. 

– Det är en avvägning utifrån rimlighetsantaganden som liknar andra länders, även om det kanske finns gradskillnader. Rimligen är smittsamheten mycket lägre om man har varit sjuk ett tag och börjat bli frisk, säger Jan Albert.

Karin Tegmark Wisell vid Folkhälsomyndigheten understryker:

– Det är oerhört viktigt att verkligen känna sig frisk, och inte gå tillbaka till jobbet om man är tveksam. 

En patient som tillfrisknat från coronaviruset antas också ha utvecklat antikroppar.

– Det som alla räknar med är att man inte snabbt ska kunna återinsjukna. Men om immuniteten håller i sig några månader, ett år eller hela livet är inte klarlagt, säger Jan Albert.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.