Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Experten: Därför spelar debatten så stor roll

USA-experten Frida Stranne: Så viktiga är de första debatterna inför amerikanska presidentvalet.
Enligt Expressens USA-expert, Frida Stranne, har de första debatterna stor betydelse.Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

De första debatterna kan bli avgörande för de demokratiska kandidaternas möjlighet i det långa loppet.

Nu är kandidaterna hungriga efter uppmärksamhet – men samtidigt påvisas en ideologisk splittring inom partiet.

Expressens USA-expert Frida Stranne ger sin analys av demokraternas debatter.

Under natten mot torsdagen hölls debatt mellan 10 av de 20 demokratiska presidentkandidaterna inför primärvalet. De resterande 10 kandidaterna möts under fredagsnatten i de första av totalt 12 debatter.

Flera ämnen ska lyftas i syftet att få svar på den stora frågan – om vem som ska möta president Donald Trump i presidentvalet.

Enligt Expressens USA-expert, Frida Stranne, har de första debatterna stor betydelse.

– De kan spela stor roll framför allt för alla de kandidater som än så länge inte varit i blickfånget, som inte fått så mycket uppmärksamhet och som inte är så välkända för merparten av amerikanerna. De har stor möjlighet att försöka ta initiativ, att visa sig och profilera sig, säger hon.

Mycket handlar om att få uppmärksamhet för att få in kampanjpengar och stöd – att visa att man kan leverera. Det gäller för både favorittippade kandidater och mindre namn.

Kandidaterna kämpar om taltid

Utifrån de senaste opinionsmätningarna ligger Joe Biden, Berne Sanders och Elizabeth Warren bäst till. Av dem var det endast Elizabeth Warren som deltog i torsdagens debatt.

Men trots Warrens förmånliga position lyckades flera andra kandidater komma till tals.

Enligt The Washinton Posts mätning av vilka kandidater som talade mest hamnade Warren på tredjeplats, efter Cory Booker och Beto O'Rourke.

https://twitter.com/washingtonpost/status/1144078522975170565

– Elizabeth Warren var ju den kandidat som har mest stöd i opinionsmätningar, men där fick vi ju ändå höra väldigt mycket av Cory Booker, Peter O'Rourke och Castro som fick mycket taltid och som på olika sätt tog plats på scenen.

Inför kvällens debatt kan det dock kan bli svårare för de andra kandidaterna.

– Det vill ju gärna formuleras som en maktkamp mellan de stora namnen, Joe Biden och Bernie Sanders, men återigen har vi andra här som kommer att vilja kliva fram och ta en framträdande profilering, som Camilla Harris till exempel, och vi ska inte underskatta den möjligheten att faktiskt göra väldigt bra ifrån sig, säger Frida Stanne.

Hon fortsätter:

– Men det kanske blir svårare för kandidaterna utifrån Sanders och Bidens erfarenhet.

De gör upp i andra debatten.

Han kan bli Trumps största utmaning

Frida Stranne beskriver demokraterna som ett splittrat parti. Å ena sidan finns en vänsterorienterad falang, å andra sidan en mer moderat och historiskt sett ”vanligare” falang inom amerikansk politik.

För Donald Trump på den republikanska sidan kan det sistnämna bli ett större problem. Där står Joe Biden som en stark motkandidat.

– Skulle det bli nån av de mer vänster orienterade tror jag att Donald Trump skulle bli väldigt glad. Då har han ett stark kort att dra, nämligen med amerikanska traditioner, det som USA:s starka ekonomi uppfattas bygga på, och som är något helt annat än vad vänsterorienterade kandidater som Bernie Sanders och andra för fram som en mer demokratisk socialism. Majoriteter av amerikaner är skeptiska mot en så stor förändring och det skulle Donald Trump kunna bygga en stark kampanj emot, säger Frida Stranne.

Hon fortsätter:

– Han är nog mer orolig för en kandidat som Joe Biden med sin erfarenhet i Senaten och som vice president, som inte lika tydligt profilerar partiet vänsterut. Men demokraterna kommer ju att anpassa kampanjen oavsett vem som blir nominerad.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.