Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Anna-Karin Nilsson
Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Foto: Anna-Karin Nilsson

Experten: Därför är det stor kris i Centerpartiet

Publicerad

Centerpartiet befinner sig i kris.

Det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram är en orsak, men partiets problem är betydligt större än så, enligt K-G Bergström.

Mätning efter mätning visar att väljarna flyr Centern.

I den senaste Sifo-undersökningen får partiet det sämsta resultatet sedan opinionsinstitutet började mäta väljaropinionen för drygt 45 år sedan: 3,2 procent.

Resultatet förvånar inte Expressens politiske kommentator, K-G Bergström. Enligt honom brottas partiet med flera problem just nu.

– I det kortsiktiga perspektivet är det självklart debatten kring idéprogrammet som har skadat partiet, säger han.

Förslaget till nytt idéprogram – som bland annat innehöll kontroversiella punkter om månggifte, plattare skatt och fri invandring – har uppenbarligen inte fallit väljarna i smaken. Dessutom har idéprogramsdebatten blottat stora motsättningar inom partiet, menar han.

K-G Bergström.Foto: Ylwa Yngvesson
Har backat sedan 1973

K-G Bergström pekar även på en "långsiktig strukturell försvagning" som pågått i flera decennier.

– Det här ingår i ett historiskt mönster. Centerpartiet har backat ända sedan 1973. Det har naturligtvis att göra med att det bor allt färre människor på landsbygden, och Centerpartiet har i huvudsak varit ett landsbygdsparti. Den omställningen har man inte klarat av, säger han.

Samtidigt är det viktigt att partiet aldrig sviker sina kärnväljare som i hög utsträckning bor utanför storstäderna, påpekar K-G Bergström.

– Det kan man överhuvudtaget inte kompromissa om. Det är där Centerpartiet har sin bas. Och det kommer alltid att bo folk på landsbygden, även om de blir färre och färre.

Den stora utmaningen är hur partiet ska locka nya väljare – utan att förlora de gamla. Men att partiet måste bli större i storstäderna råder det ingen tvekan om, enligt K-G Bergström, om partiet ska överleva.

Ny väljargrupp

Han ser till exempel landsbygdsbor som flyttat till storstäderna som en väljargrupp Centern borde satsa på.

– Centerpartiet har trott att för att bli starkare i städerna måste man vara mer liberala, men det är sannerligen inte bara nyliberaler som bor i storstäderna. Det måste vara möjligt för dem att nå framgångar där utan prata om månggifte.

Hur stort ansvar har Annie Lööf för raset i mätningarna?

– Hon har naturligtvis ett betydande ansvar. Sen hon blev partiledare har partiet försvagats ytterligare, säger K-G Bergström.

Han nämner återigen förslaget till nytt partiprogram.

– Även om hon inte har skrivit idéprogrammet och har distanserat sig från de stolligaste kraven så var det hennes partistyrelse som tillsatte den grupp som skrev förslaget till idéprogrammet.

Politiskt inflytande

Vad bör hon göra för att vända siffrorna?

– För det första måste hon ta avstånd från det mest kontroversiella i idéprogrammet, även om hon redan gjort det till viss del. I övrigt är det samhällsutvecklingen som gör att Centern har extrema problem och den är svår att göra något åt.

Hur mycket påverkar Allianssamarbetet Centerns opinionssiffror?

– Alla gånger som partiet har befunnit sig i koalition eller i ett koalitionsliknande samarbete har partiet backat. Den enda chansen för dem att höja opinionssiffrorna tycks vara att inte samarbeta. Men det innebär att de säger nej till politiskt inflytande, vilket de haft väldigt mycket av de senaste åren för att vara ett så pass litet parti.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag