Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Därför är det stor kris i Centerpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Centerpartiets partiledare Annie Lööf.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Centerpartiet befinner sig i kris.

Det omdiskuterade förslaget till nytt idéprogram är en orsak, men partiets problem är betydligt större än så, enligt K-G Bergström.

Mätning efter mätning visar att väljarna flyr Centern.

I den senaste Sifo-undersökningen får partiet det sämsta resultatet sedan opinionsinstitutet började mäta väljaropinionen för drygt 45 år sedan: 3,2 procent.

Resultatet förvånar inte Expressens politiske kommentator, K-G Bergström. Enligt honom brottas partiet med flera problem just nu.

– I det kortsiktiga perspektivet är det självklart debatten kring idéprogrammet som har skadat partiet, säger han.

Förslaget till nytt idéprogram – som bland annat innehöll kontroversiella punkter om månggifte, plattare skatt och fri invandring – har uppenbarligen inte fallit väljarna i smaken. Dessutom har idéprogramsdebatten blottat stora motsättningar inom partiet, menar han.


K-G Bergström.
Foto: Foto: Ylwa Yngvesson

Har backat sedan 1973

K-G Bergström pekar även på en "långsiktig strukturell försvagning" som pågått i flera decennier.

– Det här ingår i ett historiskt mönster. Centerpartiet har backat ända sedan 1973. Det har naturligtvis att göra med att det bor allt färre människor på landsbygden, och Centerpartiet har i huvudsak varit ett landsbygdsparti. Den omställningen har man inte klarat av, säger han.

Samtidigt är det viktigt att partiet aldrig sviker sina kärnväljare som i hög utsträckning bor utanför storstäderna, påpekar K-G Bergström.

– Det kan man överhuvudtaget inte kompromissa om. Det är där Centerpartiet har sin bas. Och det kommer alltid att bo folk på landsbygden, även om de blir färre och färre.

Den stora utmaningen är hur partiet ska locka nya väljare – utan att förlora de gamla. Men att partiet måste bli större i storstäderna råder det ingen tvekan om, enligt K-G Bergström, om partiet ska överleva.

Ny väljargrupp

Han ser till exempel landsbygdsbor som flyttat till storstäderna som en väljargrupp Centern borde satsa på.

– Centerpartiet har trott att för att bli starkare i städerna måste man vara mer liberala, men det är sannerligen inte bara nyliberaler som bor i storstäderna. Det måste vara möjligt för dem att nå framgångar där utan prata om månggifte.

Hur stort ansvar har Annie Lööf för raset i mätningarna?

– Hon har naturligtvis ett betydande ansvar. Sen hon blev partiledare har partiet försvagats ytterligare, säger K-G Bergström.

Han nämner återigen förslaget till nytt partiprogram.

– Även om hon inte har skrivit idéprogrammet och har distanserat sig från de stolligaste kraven så var det hennes partistyrelse som tillsatte den grupp som skrev förslaget till idéprogrammet.

Politiskt inflytande

Vad bör hon göra för att vända siffrorna?

– För det första måste hon ta avstånd från det mest kontroversiella i idéprogrammet, även om hon redan gjort det till viss del. I övrigt är det samhällsutvecklingen som gör att Centern har extrema problem och den är svår att göra något åt.

Hur mycket påverkar Allianssamarbetet Centerns opinionssiffror?

– Alla gånger som partiet har befunnit sig i koalition eller i ett koalitionsliknande samarbete har partiet backat. Den enda chansen för dem att höja opinionssiffrorna tycks vara att inte samarbeta. Men det innebär att de säger nej till politiskt inflytande, vilket de haft väldigt mycket av de senaste åren för att vara ett så pass litet parti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.