Anders Behring Breivik under rättegången. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik under rättegången. Foto: Heiko Junge

Experten: Breivik använder krigstermer

Publicerad

Breivik kallar Utöya för ett indoktrineringsläger och jämför Arbeiderpartiets ungdomsorganisation med Hitler jugend.

Anna-Lena Lodenius, expert på högerextrema rörelser, reagerar på massmördarens språkbruk under dagens anförande i rätten.

– Han använder krigstermer för att rättfärdiga det han har gjort, säger hon.

Den andra dagen i rätten höll Breivik ett 75 minuter långt anförande, där han kom med en rad påståenden om politik, medier och enskilda personer, och gav uttryck för vad som låg bakom terrorattentaten.

Anna-Lena Lodenius, expert på politisk extremism och politiskt våld, menar att Breivik ger uttryck för en världsbild där han ser islam som den stora fienden.

– Han är någon slags del av den islamofobiska rörelsen "Counter jihad". Den finns mest på nätet, men man kan se att den här typen av uppfattningar finns i många högerpopulistiska partier i Europa, som Sverigedemokraterna och Dansk Folkeparti, säger hon.

Krig mot islam

Breivik delar rörelsens uppfattning om att invandrarna utgör ett stort hot och håller på och tar över makten i västvärlden, samt att "invasionen" möjliggörs av politiker på vänsterkanten.

– Han menar att de äventyrar Norges framtid genom att släppa in så många från de här länderna.

Den terroråtalades resonemang går ut på att det pågår ett slags krig mellan islam och västvärlden och att han försvarar Europa genom att döda unga socialdemokrater, eftersom de på sikt riskerar att kosta ännu fler människor livet genom att släppa in invandrare som står för våld och kriminalitet.

– Men SD och andra partier säger inte att man ska gå ut och skjuta ihjäl muslimer eller socialdemokrater, så han är en betydligt mer skruvad version av det här.

Använder krigstermer

Under sitt anförande kallade Breivik Utöya för ett indoktrineringsläger och jämförde Arbeiderpartiets ungdomsorganisation med Hitler jugend.

Anna-Lodenius reagerar på att Breiviks språkbruk.

– Han använder krigstermer för att rättfärdiga det han har gjort. Han menar att han tar sitt ansvar för Europas framtid och att historien kommer att ge honom rätt.

Hon reagerar också på hans enorma självbild.

– Han är så otroligt narcissistisk. Han har en överdimensionerad bild av sig själv, att han i princip är i centrum av skapelsen. Han sitter helt iskall när rätten läser upp vad han har gjort mot de dödade och skadade, men faller i gråt när den visar hans egen videofilm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag