Experten: Blogga – ett bra sätt att hantera sorgen

Publicerad
Uppdaterad
Sorgen efter ett barn som dör är oerhörd.
Alla reagerar olika - men många behöver få uttrycka sin sorg för att kunna läkas.
- Att blogga och dela med sig av sina känslor, som Agnes gör, är ett mycket bra sätt att bearbeta sorgen, säger Ann-Kristin Lundmark, legitimerad psykoterapeut och författare.
När någon närstående dör slår sorgen ner i tillvaron. Allt förändras och plötsligt måste man hitta ett nytt sätt att förhålla sig till livet. En älskad person finns inte längre där.
– Och att ett barn dör är det bland det värsta man kan vara med om, säger psykoterapeuten Ann-Kristin Lundmark.
Hon har skrivit boken ”Sorgens olika ansikten”.
– Det man behöver då man sörjer är att få uttrycka sig och reagera – på alla möjliga sätt. Man behöver få visa ilska, oro, sorg, och saknad. Man måste få tycka att det var orättvist och man måste få ställa frågan ”varför”.

”Kan hjälpa många igenom sorgen”

Att göra det skriftligen och få respons av andra är ett bra sätt, menar hon.
– Självklart måste man prata också – med människor man litar på. Men att skriva, till exempel blogga, är ett komplement som jag tror kan hjälpa många igenom sorgen. Framför allt unga personer.
Ibland kan det vara lättare att uttrycka sig genom att skriva. Och den som sörjer behöver inte känna att han eller hon belastar någon annan. Det är annars en känsla som kan vara vanlig. Även för den som tar emot och läser budskapet kan det underlätta.
– Det betyder oändligt mycket att få respons på sina tankar och känslor. En människa som mist någon de älskar känner sig oftast väldigt, väldigt ensam, säger Ann-Kristin Lundmark.
Hon understryker att det inte finns något som är rätt eller fel när det handlar om sorg. Det viktiga är att man får möjlighet att bearbeta sin förlust, på sitt sätt.

Fotnot: ”Sorgens olika ansikten” ges ut av Columbus Förlag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag