Görel Kristina Näslund. Foto: Jonas Lemberg
Görel Kristina Näslund. Foto: Jonas Lemberg

Experten: Bedragare kan tro på sina egna lögner

Publicerad
Uppdaterad
Duktiga bedragare har en sällsynt god förmåga att dupera människor.
I stunden tror de ofta själva på sina lögner.
- Oftast beror det på en personlighetsstörning, säger Görel Kristina Näslund, psykolog och författare.
En bedragare ljuger ofta så bra att hon eller han till och med tror på det själv.
- Mytomaner och psykopater kan vara så tagna av det de säger att de också tror på det. Då uppfattas det ju som ännu mer trovärdigt för den de berättar det för, säger Görel Kristina Näslund som bland annat skrivit boken "Lär känna psykopaten".
Kvinnor som blir kriminella söker sig oftare till ekonomisk brottslighet, menar Näslund.
- Generellt är kvinnor mindre våldsamma än män. De kvinnor som har en fallenhet för att bli kriminella hamnar oftare i bedrägeribrott och liknande, hellre än våldsbrott, säger Görel Kristina Näslund.
- Kvinnor kan naturligtivs också vara lika mycket av en sol och vårare som vad män kan.

Fortsätter efter straffet

Beteendet hos en bedragare beror oftast på någon form av personlighetsstörning.
- Mig veterligen existerar ingen forskning kring om det finns något botemedel.
- Det troliga är att de fortsätter med sitt beteende när de släpps från fängelset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag