Experten: Barnet kommer heta Gustaf eller Sophia

Publicerad
Uppdaterad
Gustaf eller Sophia.
Det kommer Victorias och Daniels barn heta, tror Fabian Persson, författare, universitetslektor i historia och en av Sveriges främsta experter på hovet.
Men Filippa Reinfeldt kommer inte att sitta med under födseln.
- Men det är klart att personer från hovet kommer att finnas i närheten, säger Fabian Persson.
En spännande tid väntar för dem som följer det svenska hovet. I och med kronprinsessan Victorias graviditet kan släkten Bernadotte - och kronan - föras vidare.
En viktig detalj i sammanhanget är namnet.
Fabian Persson, universitetslektor i historia, författare och en av Sveriges främsta experter på hovet i allmänhet och ätten Bernadotte i synnerhet, tror att det kommer att bli ett klassiskt kunganamn.
– Tittar vi på namn är det klart att Carl och Gustaf ligger bra till om det blir en pojke. Oscar är också intressant, det ligger rätt i tiden. Det är sannolikt att man håller sig till någon form av traditionella kungliga namn. Man plockar troligtvis inte in ett namn från Ockelbo eller Silvias släkt. Det kommer inte att bli prins Börje, om man säger så.
Om det blir en flicka tror Fabian Persson att Sophia, Lovisa eller Lilian ligger bra till.
Vilka favorittippar du?
– Om det blir en pojke, Gustaf, om det blir en en flicka, Sophia, som Sophia av Nassau, Oscar II:s hustru.
Det är heller inte omöjligt att barnet kan heta Daniel i mellannamn.
– Victoria är också ett namn som passar bra. Men det känns lite amerikanskt att ge henne samma namn. Ingrid finns också, som drottning Ingrid av Danmark, som var faster till nuvarande kungen.

"Uppfyllt sin jobbeskrivning"

Även om han tycker att det är krasst menar ändå Fabian Persson att kronprinsessan nu uppfyller en viktig del av sin "jobbeskrivning".
– Familjen måste få leva vidare, annars dör monarkin ut av sig själv. Kronprinsessan har i och med graviditeten uppfyllt en viktig del av del av sin jobbeskrivning.
Vad blir nästa steg?
– Man förbereder hur ceremonin ska se ut, själva dopet. Man kommer rimligen göra som man gör i traditionella sammanhang, se hur det såg ut senast. Men det är inte säkert att man gör likadant, det kan finnas inslag som känns gamla - men man kan också gå längre tillbaka och ta inslag.

"Välbehövligt"

Traditionellt sett fanns statsministern och de högsta ämbetsmännen i hovet med utanför förlossningsrummet, samtidigt som de höga damerna, bland annat statsministerhustrun, fanns med vid själva förlossningen för att se till så att inga förväxlingar skedde kring den nyfödda.
Så tror inte Fabian Persson att det kommer att bli vid förlossningen i mars.
– Att man fick sitta där och lyssna till hur drottningen skrek samtidig som man var uppklädd i högtidskläder var lite pinsamt. Filippa Reinfeldt kommer inte att sitta på Slottet, men det är klart att personer från hovet kommer att finnas i närheten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag