Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: Är som en  omvänd dominoeffekt

Foto: Jan Emmanuelsson/Photomedia

Masskrocken utanför Klippan skedde med största sannolikhet inom loppet av några minuter.

Bilisterna på E4 vid Tranarpsbron hade ingen chans att avvärja krocken i den täta dimman och hala väglaget.

Trots att trafikverket saltat på bron under tisdagsmorgonen. 

Och ingen kan i nuläget förklara hur två krockar kunde uppstå samtidigt på två separerade körbanor.

Tisdagens masskrock på E4 utanför Klippan hänger sannolikt ihop med att sikten var dålig – och att bilarna inte kunde bromsa utan i stället började glida på det hala väglaget. Enligt data från väderinstitutet Storm var luften disig och sikten omkring en sextondel så bra som vid klart väder. 

– Temperaturerna låg strax under noll, i samband med diset kan det bli underkylt och frysa på backen, säger Solveig Apeland, meteorolog vid Storm.

Experten: Du har ingen chans

Claes Tingvall, trafiksäkerhetsdirektör på trafikverket, ser förklaringen till krocken väderförhållandena som rådde när bilarna började köra in i varandra.

– När du upptäcker hindret så finns det antingen ingen sikt eller friktion som räcker till för att stanna. Sedan börjar det braka till, säger Claes Tingvall.

Tidiga rapporter till räddningstjänsten vittnar om kraftig dimma och hal asfalt när masskrocken inträffade.

– Vi fick bekräftat att det var mycket halt på platsen och kraftig dimma vid olyckstillfället, så det var svåra väderförhållanden.  Efter någon timme så lättade dimman. I övrigt har vi inga fler uppgifter, säger Fredric Hermansson, brandingenjör vid Helsingsborgs brandförsvar.

Enligt trafikledningscentralen i Kristianstad har den aktuella vägsträckan saltats under tisdagsmorgonen.

– De var ute tidigt i morse såvitt jag vet och saltade i stort sett i hela i hela Skåne. E4 ingår i en saltrunda, precis som alla andra sträckor, säger Anders Dahl, trafikledare vid trafikledningscentralen i Kristianstad.

"Rör sig om minuter"

Och när de första bilarna längst fram i kedjan krockar med varandra handlar det om minuter innan den kilometerlånga masskrocken är ett faktum.

– Det är en slags omvänd dominoeffekt, för de längst fram påverkas inte när de längre bak kommer infarande, säger Claes Tingvall.

Krockar i båda riktningarna

Det är fortfarande inte klarlagt hur masskrockar uppstod samtidigt på det som i praktiken är två parallella broar. Men enligt polisen togs det första SOS-larmet emot om en olycka i norrgående riktning på den 300 meter långa Tranarpsbron.

– Klockan 11:06 får vi in ett larm från SOS om en olycka i norrgående riktning, säger Jimmy Modin, pressinformatör på polisens ledningscentral syd.

– Trafikutredare är på väg till platsen för att utreda händelsen, säger han.

Trafikverket vet heller inte varför olyckorna skedde samtidigt.

– Vi har ingen förklaring till det, det får utredningen visa. Vi vågar inte säga om den ena krocken är påverkad av den andra, säger Peter Behrman, informatör vid trafikverket. 

"Inte så konstigt att man kör in i varandra"

Mikael Höög, pressansvarig vid Motormännen, säger att de två masskrockarna mycket väl kan ha inträffat oberoende av varandra. 

– Att det händer samtidigt på två sidor, det kan uppfattas som märkligt, men när väglaget och väderförhållandena är så pass dåliga är det inte så konstigt att man kör in i varandra, Mikael Höög.

Anledningen är att väglaget på just broar har störst risk att bli hala.

– Där är fukten och risken för halka stor eftersom de ligger i anslutning till vatten, säger Mikael Höög.

"Du hinner inte ur"

Det vanliga rådet, att snabbt ta sig ut ur fordonet efter krocken, gäller inte vid en masskrock, säger Claes Tingvall:

– Det är rena infernot när det händer, därför att du kanske själv for in i bilen framför dig och kanske har en långtradare bakom dig, och så smäller det igen. Det vanliga rådet när du får haveri på en motorväg är att ta dig ur så fort som möjligt och springa av vägen. Men här hinner du inte ur.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.