Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Experten: ”Angreppen sker utan FN-mandat”

Anna Wieslander, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen, menar att det blåser kalla vindar.
Foto: Pressbild
Enligt Pentagon har flera kemvapenanläggningar träffats.
Foto: MASS COMMUNICATION SPECIALIST SEAMAN / AP TT NYHETSBYRÅN

Natten till lördagen svensk tid genomförde USA, Frankrike och Storbritannien ett militärt angrepp mot Syrien.

Enligt Pentagon har flera kemvapenanläggningar träffats – men inga civila eller några av Syriens allierade ska ha skadats.

Ryssland president, Vladimir Putin, kallar robotattacken för ”en aggressiv handling mot en självständig stat”.

– Det kanske inte är ett nytt kallt krig vi ser, men det blåser onekligen kalla vindar, säger Anna Wieslander, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen.

Direkt efter attacken lade Ryssland fram ett förslag till resolution i FN:s säkerhetsråd om att fördöma anfallet mot den syriska regimen. 

Vid 19.30 på lördagskvällen kom beskedet att säkerhetsrådet röstar ner förslaget till resolution. 

Inför FN-omröstningen kom också Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) med ett uttalande på Twitter, där hon betonar vikten av att återgå till en FN-ledd politisk process för att kunna hitta en långsiktig lösning på Syriensituationen. 

https://twitter.com/margotwallstrom/status/985199164211564544

Experten är bekymrad

Anna Wieslander är generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen – och hon är bekymrad över händelseutvecklingen i Syrien.

– Att anfallet inte kom omedelbart efter att Trump sagt så, har att göra med att USA inte agerade ensamt utan att ytterligare två parter var inblandade, säger Anna Wieslander.

Har västmakterna uppnått det de ville?

– Utifrån det man kunnat läsa och se, verkar det har varit en framgångsrik attack mot produktion och lager av kemiska medel. Nu vet man inte exakt hur det landat med syriska luftvärnet som gick upp till försvar, och hur det slog mot civila. För de bomberna landar ju också någonstans.

”Attacken är en markering”

Anna Wieslander menar att attacken är en ”markering mot norm och lag när det gäller kemvapenkonventionen”.

– Man minskar möjligheten att kemvapen ska kunna användas ytterligare en gång. sedan har det funnits farhågor att detta skulle kunna eskalera.

Skulle det kunna göra det?

– Det kanske inte är ett nytt kallt krig vi ser, men det blåser onekligen kalla vindar. Detta sker ju inte med ett FN-mandat i botten, eftersom säkerhetsrådet inte har kunnat enas. Jag tror det är mindre sannolikt att Ryssland nu ska agera ytterligare beroende på att al-Assad (den syriske presidenten) har överläge i Syrien.

Presidenten: ”Förlorat kontroll och trovärdighet”

Bashar al-Assad lovade efter attacken ”att trappa upp kampen – och krossa terrorismen i landets alla hörn”, enligt Reuters.

Landets diktator hävdade även att den USA-ledda attacken ägde rum efter att västvärlden insett att man ”förlorat kontroll och trovärdighet” i konflikten.


LÄS MER: Så skedde attacken – här slog USA till 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.