Experten: Andelen flickor som könsstympas minskar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Majoriteten av de kvinnor och flickor som blir könsstympade är mellan 4 och 14 år enligt siffror från Unicef.
Foto: Unicef
Birgitta Essén är professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård på Uppsala universitet. Hon är även överläkare och jobbar på en mottagning för könsstympade kvinnor och flickor på Sahlgrenska sjukhuset i Uppsala.

Under de senaste 20 åren har andelen flickor som könsstympas i Afrika minskat. 

Framförallt finns minskningen bland flickor under 14 år i Östafrika. 

– I Sverige ser vi i dag en radikal förändring i andelen könsstympade kvinnor, säger Birgitta Essén, professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård. 

Enligt Unicef könsstympas varje år fler än två miljoner flickor mellan fyra och elva år världen över. Nu visar en rapport från British Medical Journal Global Health att antalet flickor som får utstå den fruktansvärda behandlingen har minskat kraftigt i Afrika. Något SVT var först med att rapportera om.  

Andelen könsstympade flickor har i Östafrika gått från 71,4 procent 1995 till 8 procent 2016. 

Stämmer med de svenska siffrorna 

Birgitta Essén är professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård på Uppsala universitet. Hon är även överläkare och jobbar på en mottagning för könsstympade kvinnor och flickor på Sahlgrenska sjukhuset i Uppsala. 

–  Vi ser i dag hur en betydligt mindre andel kvinnor och flickor från exempelvis Somalia är könsstympade när de kommer till Sverige. 

Essén menar även att forskning visar hur inställningen för könsstympning har förändrats bland nyankomna flyktingar från länder där könsstympning praktiseras. 

– Vår forskning visar att 95 procent av de nyanlända som kommer hit från Somalia är emot könsstympning, säger Birgitta Essén. 

”Det är ett socialt tryck”

Att informera omvärlden om en minskad andel könsstympade flickor är ett viktigt steg i förebyggandet av traditionen menar Essén. 

– Könsstympning är inte ett homogent ingrepp. Det kan se olika ut. Det enda som alla könsstympningar har gemensamt är att de kommer från ett socialt tryck utifrån. Man gör det för att det förväntas av en, säger. 

Den nya rapportern visar att det sociala trycket sjunker. Även för nyanlända i Sverige är det viktigt att få veta att förväntningarna på att flickor ska könsstympas sjunker i hemländerna menar Essén. 

– Har man inte det sociala trycket från hemländerna sjunker även riskbilden här i Sverige. 

Lättare att göra studier i andra länder 

Könsstympning är förbjudet i Sverige sedan 1982 och i dag finns det tydliga riktlinjer från Socialstyrelsen om hur yrkespersoner som kommer i kontakt med ett misstänkt fall bör agera. 

Så ser det inte ut i många andra länder i världen där könsstympning praktiseras. 

– Många i Sverige verkar tro att könsstympning är något man gör i smyg på köksbordet hemma. Så är inte fallet. I många länder är det ett helt lagligt och förväntat ingrepp. 

Att könsstympning inte är något man behöver, vill eller ens tänker på att dölja gör det lättare att ta fram siffror på hur många flickor som könsstympas i de länder där praktiken används. 

Antalet kan öka 

Trots att andelen könsstympade flickor sjunker i vissa länder ökar fortfarande antalet flickor som könsstympas i världen. 

– Praktiken ser olika ut i olika länder. Samtidigt ökar befolkningsmängden vilket kan göra att antalet fortfarande kan öka. Det som är intressant med de här siffrorna är att synen på praktiken verkar förändrats i vissa länder, säger Birgitta Essén. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.