- Det här riskerar att diskussionen blommar upp igen och att det skadar både kungen och monarkin, säger statsvetaren Ulf Bjereld.
- Det här riskerar att diskussionen blommar upp igen och att det skadar både kungen och monarkin, säger statsvetaren Ulf Bjereld.

Experten: Allvarligt om kungen ljugit i svenska folkets ansikten

Publicerad
Uppdaterad
Att Anders Lettström påstår att han kontaktat kungen i samband med att försöka tysta ner skandalen är allvarligt, menar statsvetaren Ulf Bjereld.
- Har kungen ljugit i svenska folkets ansikten får vi en diskussion om abdikation, säger han till Expressen.se.
I samband med skandalen runt boken "Den ofrivillige monarken" tog kungen bestämt avstånd från sin vän Anders Lettström.
Även Lettström skrev ett brev till nyhetsbyrån TT där han poängterade att han agerat på eget bevåg när han kontaktade kriminella.
"Jag vill med detta uttalande be min familj, alla mina vänner och inte minst kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ."
Men i nya bandinspelningar som Aftonbladet publicerar påstår Lettström att han pratat med kungen.

Ord mot mot

– Det här riskerar att diskussionen blommar upp igen och att det skadar både kungen och monarkin, säger S-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.
– Vi har haft några år med dalande förtroende, och det här talar för att det ska sjunka ytterligare.
Fortfarande står ord mot ord, enligt Bjereld. Men om det visar sig vara sant – att Lettström informerat kungen – så är det allvarligt.
– Kungen förnekade öppet att han var informerad. Om kungen har ljugit i svenska folkets ansikten får vi en diskussion om abdikation, men det är inte säkert att han avgår, säger Ulf Bjereld och fortsätter:
– Men det här förutsätter att det finns vattentäta bevis. Och vi har en bit kvar för att kunna visa att kungen har ertappats med en lögn, men det är illa nog att de här uppgifterna kommer fram.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag