Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expert: "Stor nackdel för säsongsarbetare"

Rikard Forslid tror att det främst är säsongsarbetare och hantverkare från Östeuropa som kommer att påverkas av beslutet.
Foto: LENNART BERGQUIST / LENNART BERGQUIST EXP

Den begränsade rörligheten kommer bli "besvärlig" om man planerar studera eller arbeta i Storbritannien, konstaterar Rikard Forslid, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Man måste ansöka om visum och arbetstillstånd. Det är en förargelse för våra ungdomar. 

Storbritanniens beslut att begränsa den fria rörligheten i samband med utträdet ur EU blir besvärligt för svenskar som vill studera och arbeta i landet. Statsvetaren Ulrika Mörth säger att det också såklart påverkar de svenskar som bor i landet nu.

– Naturligtvis är det något som oroar dem, vi får väl se vad det här betyder.

Polen kommer reagera

Men bristen på rörlighet kommer inte påverka Sveriges ekonomi nämnvärt. Värre är det för till exempel Polen.

–  Det är en stor nackdel för säsongsarbetare och östeuropeiska hantverkare, säger Rikard Forslid, professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

– Polen och andra länder kommer reagera, säger Forslid och säger att det är mycket arbetskraft som kommer till Storbritannien från Östeuropa.

– Den invandrande arbetskraften tar jobben och det finns vissa individer i Storbritannien som blir utkonkurrerade, till exempel engelska hantverkare.

"Förhandlingsspel"

Han konstaterar att Storbritannien hittills varit dålig på att kompensera för denna arbetsinvandring för att hålla de utsatta inhemska grupperna nöjda, en orsak till det stora missnöjet som bubblar bakom Brexit. 

– Totalt sett är invandringen en vinst för landet. Men det handlar lite om att ha en klok politik och kompensera de som förlorar på den rörliga friheten, det har man hittills inte lyckats med.

Men trots att Storbritannien vill begränsa rörligheten av människor så vill man inte göra det med handeln. Och det är här vågskålen kommer in, konstaterar Forslid.

– EU vill ha fri rörlighet av arbetskraft, det är viktigt för EU och Storbritannien vill begränsa det. Men å andra sidan vill de ha fri handel. Det blir ett förhandlingsspel. Hur det verkligen kommer sluta får man se.

Utspel som skapar rubriker

Statsvetaren Ulrika Mörth, som också är specialiserad på europeisk politik, kallar nyheten för ett "utspel" av Theresa May.

– Det har stått mycket om att hon verkar väldigt oklar om vad den brittiska regeringen vill, det här är ett sätt att visa att hon satt ner foten. Vi får se vad EU svarar. Hon gör ju såna här utspel då och då, de verkar inte alltid vara genomtänkta och skapar dynamik och rubriker i förhandlingarna.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien är i gång just nu, bakom någorlunda lyckta dörrar.

– Förhoppningen var ju att de skulle vara klara med ett avtal inom två år, det är ju 2019 det. Men om det är slut på den fria rörligheten så betyder det att Storbritannien inte har möjlighet att ta del av den inre marknaden.

Ingen Norge-modell

Att det skulle bli en lösning liknande Norge-modellen, såsom finansminister Hammond sagt, tror inte Forslid.

– Norge betalar in pengar till EU och är nästan med, undantaget vissa områden som till exempel jordbruk. Men Storbritannien är inte Norge, de är mycket större och jag tror man är ovillig att ge den dealen till Storbritannien. 

Mörth säger dock att en sådan lösning inte ens verkar vara ett alternativ.

– Det låter som att man inte är ute efter den norska modellen. Då måste man acceptera den fria rörligheten.

Varför är EU så måna om att hålla kvar rörligheten?

– Det är något som är ekonomiska gynnsamt för EU, men det är också en viktig politisk princip.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!