Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: SR:s hantering av reportern måste utredas

Islamisten är skriven hos reporterns mamma, avslöjar Doku.
Sveriges radio.
Foto: CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
SR:s vd Cilla Benkö.
Foto: BARZAN DELLO / DN TT NYHETSBYRÅN
Raad Al-Duhan.
Foto: JORGEN SVENDSEN / ARBETARBLADET

Händelsen med reportern på Ekoredaktionen som gjorde reportage om den misstänkte islamist, Raad Al-Duhan, hon hade en relation med måste utredas.

Det anser Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, skriver SvD.

SR-reportern slutade sin tjänst på egen begäran i oktober sedan det blivit känt att hon hade en relation med en av de sex män som Säpo har pekat ut som ett hot mot rikets säkerhet och som regeringen beslutat att utvisa. Mannen var Raad Al-Duhan, son till Gävle-imamen Abo Raad. Raad Al-Duhan är dömd för att ha hotat Expressens medarbetare Anna Gullberg till livet, när hon var chefredaktör för Gefle Dagblad som granskade moskén i Gävle.

Hon hade dessförinnan gjort en rad reportage om handläggningen runt männen.

Ekochefen Klas Wolf-Watz har bland annat i nyhetssajten Doku, som avslöjade affären, försvarat hanteringen av reportern och det faktum att hennes inslag fått ligga kvar på SR:s sajt.

Mycket kritisk

Även Cilla Benkö, Sveriges Radios vd, tycker att besluten runt reportern varit korrekta. ”Som chef kan man enbart agera på den information man har”, sade hon i en Ekointervju.

Wilhelm Agrell är mycket kritisk.

– Intervjun med radiochefen Cilla Benkö, för några dagar sedan, gav inte mycket ny fakta, för att uttrycka sig milt. Man fick inte reda på någonting. I stället viftar man bort och bagatelliserar det inträffade, säger han.

Fyra frågor

Enligt Agrell har SR:s trovärdighet skadats och han kräver nu en oberoende utredning om vad som hänt. Han listar de fyra viktigaste frågorna: Vilken information har Ekot och Sveriges Radio fått kring händelsen? Vem har fått informationen? När har man fått informationen? Vilka åtgärder har Sveriges Radio vidtagit?

– Det handlar inte om att hänga någon eller peka finger. Jag anser bara att ärendet är för allvarligt för att släppas. Sakförhållandena måste klarläggas, fakta måste redovisas.

Men enligt SR:s vd Cilla Benkö har en sådan analys redan genomförts.

”Då Ekochefen fick information hösten 2020 vidtogs ett antal åtgärder varav en var en säkerhetsanalys som gjordes med de mekanismer som finns i ett företag med Sveriges Radios viktiga samhällsroll och i ett skyddsobjekt som radiohuset. Vi har bra rutiner som aktiveras då det är relevant, vilket på ett företag av vår karaktär sker med jämna mellanrum i förebyggande syfte”, skriver Benkö i en kommentar till Ekot.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.