Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Sahlin kan ha brutit mot grundlagen

Expressen kan i dag avslöja att Mona Sahlin aldrig diarieförde intygen på regeringskansliet
Foto: Erik Gustafson
Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan Mona Sahlin och myndigheten ha brutit mot tre olika lagar då intygen inte diariefördes.
Foto: Ylwa Yngvesson

Mona Sahlin diarieförde aldrig de misstänkt falska löneintyg som hon skrev till sin före detta livvakt - och som nu blir bevismaterial i polisutredningen.

Enligt yttrandefrihetsexperten Nils Funcke kan Mona Sahlin och myndigheten ha brutit mot tre olika lagar.

– Det är en fråga för justitieombudsmannen att pröva, säger Funcke.

Mona Sahlin har skrivit två falska löneintyg till sin före detta livvakt och kommittémedlem, det första i mars 2015 och det andra i februari i år.

Men Expressen kan i dag avslöja att Sahlin aldrig diarieförde intygen på regeringskansliet.

Kommitténs huvudsekreterare Daniel Norlander är tills vidare ansvarig för verksamheten sedan Sahlin avgått.

"Handlingen inte diarieförd"

Norlander skriver i ett mejlsvar på Expressens begäran om att få en kopia på det första intyget:

”Jag har tagit del av tidningsuppgifter att ett sådant intyg finns och jag känner även till att det finns en polisutredning kring det intyget. Jag kan konstatera att handlingen inte är diarieförd hos kommittén.”

På en direkt fråga svarar Norlander att Mona Sahlin inte tycks ha diariefört några arbetsgivarintyg under sin tid som chef för myndigheten.

Kan ha brutit mot tre olika lagar

Yttrandefrihetsexperten Nils Funcke säger att Mona Sahlin och myndigheten kan ha brutit mot tre olika lagar då intygen inte diariefördes.

– Om dokumentet inte är diariefört eller finns i ordnad form i till exempel en pärm där det framgår att handlingen är expedierad så har man brutit mot tryckfrihetsförordningen, offentlighets- och sekretesslagen och även mot förvaltningslagen som ställer krav på hur myndigheterna ska hantera handlingar, säger Funcke.

Också i det här intyget lämnar Mona Sahlin grovt oriktiga uppgifter om sin före detta livvakts inkomster.

Vad kan det få för påföljd?

– Det är en fråga framför allt för justitieombudsmannen och ofta brukar det resultera i ett uttalande att det här inte skött på rätt sätt och att JO riktar allvarlig kritik och att man utgår från att detta inte upprepas.

Expressen har förgäves sökt Mona Sahlin för en kommentar.

Sahlins advokat Claes Borgström säger till Expressen att han inte vill kommentera Nils Funckes uppgifter om ett eventuellt grundlagsbrott.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.