Expert: Rysslands styrkor anpassade för fredstid

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ryssland mest moderna stridsvagnsmodell T-90M förstörd av ukrainska styrkor.
Foto: EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK / EYEPRESS NEWS/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vladimir Putins styrkor är anpassade för fredstid, enligt en militär analytiker.
Foto: MIKHAIL METZEL / AP TT NYHETSBYRÅN
Ryska soldater under Segerdagen 9 maj i år.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Rysslands president Vladimir Putin har vägrat backa från beskrivningen av invasionen som en ”speciell militär operation”. 

Men hans ovilja att förklara regelrätt krig tvingar Ryssland att använda sig av styrkor anpassade för fredstid. 

Efter det stora antalet stupade och tillfångatagna ryska soldater krymper nu Putins manöverutrymme och han har två alternativ, enligt den militära analytikern Michael Kofman. 

Den ryske presidenten Vladimir Putins vägran att kalla invasionen av Ukraina för ett krig har gjort att han fäller krokben för sig själv, enligt Michael Kofman som är chef för Rysslandsstudier vid Washingtonbaserade Center for Naval Analyses. 

Enligt Kofman lider Ryssland nu av en akut soldatbrist. 

”Utan att förklara krig, eller genomföra delvis mobilisering så drivs styrkan fortfarande med fredstidskapacitet”, skriver Kofman på Twitter och visar en graf på hur en hypotetisk rysk brigad med bemanning på 3 500 soldater kan vara nere på 1 200 soldater, utan de värnpliktiga och reservister som kan kallas in vid fullskaligt krig. 

https://twitter.com/KofmanMichael/status/1524821198403686401

Underrättelseuppgifter, bland annat från avlyssnade telefonsamtal från ryska soldater, har gjort gällande att Ryssland trodde att de skulle nå sina mål: Att avsätta det demokratiskt valda styret i Kiev, att avnazifiera och demilitarisera Ukraina, skulle vara avklarat inom loppet av en vecka. 

Elva veckor senare kan Vladimir Putin räkna antalet stupade ryska soldater i tiotusental. 

Putin kan tvingas svälja det mest oaptitliga alternativet

Kofman beskriver Putins militära operation som ohållbar och anser att han har två alternativ: 

”Ryssland måste antingen förklara krig, eller genomföra procedurer för att förändra reglerna som förbjuder användning av värnpliktiga, och statens möjlighet att mobilisera ytterligare personal”, skriver Kofman i Twittertråden. 

Enigt Kofman är det mest effektiva sättet för Putin att vända den för Ryssland dystra utvecklingen också det, för presidenten, mest oaptitliga alternativet: Att förklara krig mot Ukraina. 

Niinistös hårda ord till Putin under samtalet

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.