Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: ”Putin är positiv till Ukrainas agerande”

Vladimir Putin.Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AP TT NYHETSBYRÅN
Polis i östra Ukraina.Foto: EVGENIY MALOLETKA / AP TT NYHETSBYRÅN
Mi LennhagFoto: Privat

Ordkriget mellan Ryssland och Ukraina trappas upp. 

Putin säger att han är ”djupt oroad” över att Ukraina inför undantagslagar – men Ryssland har egentingen inget att frukta, menar Östeuropaexperten Mi Lennhag.

– Jag tror att Putin är positiv till att Ukraina agerar så här, säger hon.

Konflikten i Kertjsundet vid Krimhalvön har lett till ett upptrappat ordkrig där Ukraina och Ryssland anklagar varandra för aggressiva provokationer.

I söndags besköts den ukrainska flottan och tre fartyg beslagtogs med besättningsmän ombord.

Nu har den ryska underrättelsetjänsten släppt en video där tre ukrainska sjömän medger att de har inkräktat på den ryska gränsen. Det är oklart Ryssland har tvingat fram erkännandet men en av dem läser tydligt från en teleprompter, rapporterar AP.

Estland: ”Det här är krig i Europa”

Reaktionerna från omvärlden har varit blandande. Nato manar till lugn och FN:s säkerhetsråd har hållit krismöte. Flera länder står bakom stärkta sanktioner.

Estlands president Kersti Kaljulaid fördömde kraftigt den ryska attacken under tisdagen.

– Det här är krig i Europa. Den ukrainska befolkningen har varit i krig sedan 2014, och Krim är fortfarande under ockupation, säger Kersti Kaljulaid enligt ERR.

I ett samtal med Tysklands förbundskansler Angela Merkel ska Rysslands president Vladimir Putin ha sagt att han är ”djupt oroad” över att Ukraina inför undantagslagar. Konflikten kan blossa upp ytterligare, säger Putins talesperson enligt AP.

Undantagslagar i Ukraina ”exceptionell åtgärd”

Ukraina kräver att besättningen släpps och beslutade under måndagskvällen att införa undantagslagar i delar av landet. 

– Undantagslagarna är både en markering från Ukraina och ett steg i att omfördela militära resurser och flytta personal från östra fronten ner till kusten vid Azovska havet, säger Mi Lennhag, Östeuropaexpert och statsvetare vid Lunds universitet.

Mi Lennhag menar att undantagslagarna är en ”exceptionell åtgärd” samtidigt som Ukraina är tydliga med att de inte deklarerar krig.

– Ukraina har inte så mycket annat att ta till om de inte vill deklarera krig. De kan fördöma händelsen och kräva att besättning och fartyg släpps, men de är varken med i Nato eller EU, säger Mi Lennhag.

Putin säger att han är ”djupt oroad” över undantagslagarna. Behöver han vara det?

– Ryssland har egentligen ingenting att frukta från Ukraina. Undantagslagarna har inte någon reell effekt på Ryssland. Ryssland och Putin tjänar på att omvärlden har dramatiska rubriker, eftersom det är i linje med landets övriga agerande. Ryssland vill provocera fram reaktioner, det är ett krig som till stor del förs i propaganda och medierna. Jag tror att Putin är positiv till att Ukraina agerar så här, då har man lyckats påverka dem.

– Rysslands mål är att vara en stormakt i världen, och det här har inte främst att göra med Ukraina. Ukraina blir ett medel för att visa omvärlden dess makt: Att Ryssland har kunnat annektera Krim utan att omvärlden gör mer än att fördöma och införa sanktioner är anmärkningsvärt, samtidigt som få andra alternativ vore möjliga, säger Mi Lennhag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.