Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert om Obamas tal: Det döljer något

Per Jönsson.Foto: UI

Barack Obama sa i sitt tal under lördagen att han är beredd att anfalla Syrien och att det kan ske när som helst.

Men att han vill ha kongressens stöd inför en attack.

Per Jönsson, redaktör på Utrikespolitiska institutet, tror att det döljer något annat.

– Jag tror det pågår ett högt förhandlingsspel mellan Washington och Damaskus, säger han till Expressen.se.

Att USA:s president skulle utsätta sig för samma risk som brittiske premiärministern David Cameron tror inte Per Jönsson på. I torsdags röstade brittiska underhuset nej till ett militärt ingripande i Syrien - en motgång för Cameron.

Barack Obama sa i sitt tal till nationen under lördagskvällen att han var beredd att anfalla Syrien när som helst. Men att han vill invänta en omröstning i kongressen. Den 9 september samlas USA:s kongress i Washington, vilket innebär att ett beslut om en militär operation kan ske tidigast om tio dagar.

– Det måste ligga något bakom det, man säger inte att man startar krig men väntar tio dagar. Det döljer något, säger Per Jönsson.

Tror på annan lösning

Jönsson tror att Obama kommer att ha löst problemet innan kongressen debatterar ett ingripande i Syrien.

– Jag tror det pågår ett högt förhandlingsspel mellan Washington och Damaskus. Någonstans erbjuder man en ”rädda ansiktet-lösning” som räddar ansiktet på både Obama och Assad, säger Per Jönsson.

– Det kan handla om att man sätter sig vid förhandlingsbordet, man kan tänka sig flera alternativ.

Om det sker förhandlingar mellan USA och Syrien har det förmodligen redan pågått några dagar tror Jönsson. Och om Syriens president Bashar al-Assad går med på någon form av eftergift för den misstänkta kemvapenattacken den 21 augusti så kan Obama undgå ett anfall.

– Det finns ett liknande exempel tidigare i samband med att Bush anföll Irak. Då fördes också förhandlingar med Khadaffi som var villig att ge upp sitt kärnvapenprogram helt och hållet. Sedan mottogs han som en hjälte och handelspartner, säger Per Jönsson.

Obama var i sitt tal även kritisk mot FN och kallade organisationen "paralyserad".

– Det är lite parallellt med vad Bush sa i sitt tal den 12 september 2003 om Irakkriget, att nu måste FN enas om det här kriget annars har ni marginaliserat er själva. Det är ironiskt att replikerna sammanfaller. Jag studsade när jag hörde det.

– Det Obama kanske egentligen menar är något helt annat, att det är en kritik mot Ryssland och Kina. Han kan ju rimligen inte kritisera vapeninspektörerna för att de är långsamma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.