Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert om dubbelsmittade mannen: ”Jättebra”

Patient i Hongkong coronasmittad två gånger – hör läkaren reda ut.
Foto: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Johan Fredin Knutzén / Karolinska institutet
Foto: Aktuellt

En man i Hongkong har smittats en andra gång av coronaviruset.

Immunologen Petter Brodin flaggar för att immunitet inte nödvändigtvis skyddar mot återinfektion – men han är ändå inte orolig.

– Efter första infektionen hade han lite antikroppar, efter andra infektionen hade han mycket antikroppar, säger han i SVT:s ”Aktuellt”.

Forskare i Hongkong har bekräftat att en och samma person drabbats av två olika varianter av viruset.

Efter att ha skrivits ut från sjukhuset i april diagnosticerades den 33-årige mannen på nytt med covid-19 vid en rutinkontroll på flygplatsen tidigare i augusti.

Inte förvånad

Petter Brodin vid Karolinska institutet säger i ”Aktuellt” att fallet är intressant.

– Men jag är inte så förvånad och jag är inte så orolig heller. Därför att patienten har fått en mildare infektion andra gången, och det är inte säkert att vi hade hittat honom om han inte fastnat i en rutinkontroll.

Han tar fasta på att mannen haft en mildare infektion andra gången utan symptom.

– Det är precis så vi vill att immunförsvaret ska fungera.

Krävs kraftigt vaccin

Immunitet kan antingen stoppa infektion helt eller förhindra sjukdom.

– I hans fall kan man säga att immuniteten inte förhindrade infektion, men den förhindrade sjukdom. Det är jättebra. Det hade varit värre om han hade blivit jättesjuk andra gången, säger Petter Brodin i ”Aktuellt” och utvecklar:

– Vi vet att en liten grupp utvecklar en immunitet som inte skyddar mot återinfektion. De har inte så kallade neutraliserande antikroppar. Vi behöver ett vaccin som injicerar en kraftigare immunitet än det här om vi ska utrota viruset.

Så här fungerar behandlingen Trump vill blixtgodkänna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.