Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expert: Nato-avtalet kan ha retat Ryssland

Sveriges världlandsavtal med Nato kan ha lett till ökad rysk aktivitet i Sverige. Foto: Valda Kalnina / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det svenska värdlandsavtalet med Nato kan ha lett till ökad rysk aktivitet på svensk mark.

De senaste veckorna har flera rapporter kommit in om misstänkta ryska spioner - både på Gotland och i norra Sverige.

– Nu räknas vi rent formellt in i Natolägret, säger Jan Leijonhielm, före detta chef för Rysslandsstudierna vid FOI.

Hur ska man förstå uppgifterna om ökad misstänkt rysk aktivitet vid militära skyddsobjekt och militära övningar?

Jan Leijonhielm, före detta chef för Rysslandsstudierna vid FOI, menar att mönstret går att känna igen från Kalla kriget.

– Under några år har Säkerhetstjänsten konstaterat att den militära operativa underrättelseverksamheten från Ryssland har ökat, mot operativa mål i Sverige. Det kan handla om broar, hamnar och vägar, säger han.

– Det är oroväckande, för det pekar på att man har kvar en operativ militär planläggning mot Sverige.

Vad innebär en "operativ militär planläggning"?

Ryske presidenten Vladimir Putin. Foto: Grigory Dukor / AP

– Det innebär att du ser till att skaffa kunskap inför en eventuellt militär operation. Du måste veta om en hamn kan ta vissa fartyg, om broarna tar stridsvagnar och så vidare. Sedan kartläggs också de försvarsanläggningar som vi kan tänkas ha, oavsett om de är öppna eller dolda.

Det har kommit uppgifter om misstänkta ryska spioner som åker i ryskregistrerade bilar, och frågar soldater om hjälp. Det låter rätt klumpigt...?

– Det kan man ju lugnt säga. Antingen kan man tolka det som att de är klumpiga, och det kan de absolut vara. Eller så är det en demonstration för att visa att man är intresserad av det här och planerar för det.

Försvarsexpert: "Nu räknas vi in i Natolägret"

Efter stora protester röstades värdlandsavtalet med Nato igenom i Sveriges riksdag i slutet av maj i år. Ett beslut som kan ha förändrat Rysslands agerande på svensk mark, tror Jan Leijonhielm.

- Nu räknas vi rent formellt in i Natolägret. Det har vi alltid räknats in i, men man har inte sagt det utåt från rysk sida. Det var för flera månader som dumans (Rysslands lagstiftande församling, reds anm) ordförande i utrikesutskottet sa detta, säger han.

– Underförstått är att vi från dag ett efter undertecknandet är betraktade som krigförande part på Natos sida. Det föranleder från rysk sida att bedriva underrättelse mot oss.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!