Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Myndighetens flytt kan skada kontroll av kärnkraftverk

"Om tillsynen inte fungerar kan det i värsta fall leda till att reaktorer tvingas stänga", säger Ane Håkansson, professor i kärnfysik. På bilden Ringhals kärnkraftverk.Foto: DANIEL AHLQVIST / COMMONS.WIKIMEDIA.ORG

En expert varnar för att regeringens flytt av Strålsäkerhetsmyndigheten till Katrineholm kan skada kontrollen av kärnkraftverken.

– Det kan få oöverstigliga konsekvenser om tillsynsverksamheten kraschar, säger Ane Håkansson, professor i kärnfysik.

Men regeringen försäkrar att tillsynen ska fortsätta att bedrivas från Stockholm.

Regeringen planerar att utlokalisera sju myndigheter från Stockholm till andra delar av landet, sammanlagt cirka 500 arbetsplatser. Bland dem 120 av de runt 300 anställda på Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) som flyttas till Katrineholm redan nästa år.

En av SSM:s huvuduppgifter är den känsliga tillsynen av kärnkraftsverken, ett jobb som kräver speciell kompetens och erfarenhet. Varje störning i den inspektionen kan få svåra konsekvenser, varnar en kärnfysiker.

 

LÄS MER: Regeringen flyttar myndigheter

 

"Inte säkert alla följer med"

– Det är inte säkert att SSM får med sig alla experter i flytten. Det rör sig om högkvalificerad personal med mycket speciell kompetens, som har en bred arbetsmarknad utanför myndigheten, säger Ane Håkansson, professor i tillämpad kärnfysik vid Uppsala universitet.

– SSM har byggt upp inspektionsverksamheten under väldigt många år. Det är jätteviktigt att tillsynen av kärnkraftverk hålls skadeslös.

– Om tillsynen inte fungerar kan det i värsta fall leda till att reaktorer tvingas stänga. Det kan leda till allvarliga bekymmer för regeringen och myndigheten, säger han.

Ane Håkansson säger att SSM tappade personal till och med under den korta flytten från Stockholms innerstad till Solna utanför Stockholm för att antal år sedan.

 

LÄS MER: En droppe i ett avfolkat hav

Civiliminister Ardalan Shekarabi och statsminister Stefan Löfven när nyheten presenterades.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Tillsynen stannar i Stockholm"

Regeringen försäkrar att tillsynen av kärnkraftverken inte kommer att skadas – eftersom den verksamheten stannar i Stockholm.

"I uppdraget som regeringen fattar beslut står att Strålsäkerhetsmyndigheten nu själv ska pröva vilka delar av verksamheten som kan flyttas. Regeringen har dock redan i förväg bedömt att huvuddelen av tillsynen av kärnkraftverken i drift och beredskapsverksamheten ska bedrivas från Stockholm", säger Per Ängquist, statssekreterare i miljödepartementet, i ett e-postmeddelande.

Ett annat skäl mot utflyttning är, enligt professor Håkansson, att SSM bör ligga nära viktiga forskningsinstitutioner i Stockholm och Uppsala. Statssekreterare Ängquist svarar att "Katrineholm är en centralt placerad ort, inom en radie av 15 mil nås en tredjedel av Sveriges befolkning".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.