Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expert: Mord kopplat till gäng har ökat

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En man sköts på onsdagskvällen till döds i Sundbyberg.

Mord och dråp i kriminella miljöer har ökat de senaste 20 åren.

Det säger Daniel Vesterhav, Brå:s expert på organiserad brottslighet.

Det gäller både gängkrig och personliga konflikter som slutar med våld.

– Rör man sig i den kriminella miljön finns det många människor man kan komma i konflikt med, säger Daniel Vesterhav.

Under de senaste åren har de etablerade mc-klubbarna haft få konflikter som slutat i skottdramer på allmän plats.

– Alla skjutningar är inte polisiärt uppklarade. Men vad jag känner till har de inte varit knutna direkt till mc-miljön, säger Daniel Vesterhav, expert på organiserad kriminalitet vid Brå, Brottsförebyggande rådet.

Det ändrades i kväll, då en 27-årig man i Sundbyberg som har dokumenterad koppling till Red and White Crew dödades i ett garage.

– Jag vet inget om just det här speciella fallet. Men att det sker skjutningar i kriminella uppgörelser, det är helt klart. Även om det är sällan som det har dödlig utgång, säger Daniel Vesterhav.

Kan vara personlig uppgörelse

Han menar att det kan handla om ett begynnande gängkrig – men lika gärna en personlig uppgörelse.

– Rör man sig i den kriminella miljön finns det många människor man kan komma i konflikt med. Det är lika vanligt med konflikter mellan individer. Det kan handla om skulder som inte betalas, eller kränkningar. Men sedan kan förstås fler individer dras in, säger Daniel Vesterhav.

De senaste 20 åren har ett antal konflikter i kriminella gäng slutat så här, med skjutningar på allmän plats, som i det här fallet.

Daniel Vesterhav

– I och med att man visar den hänsynslösheten, så är det en större risk att allmänheten träffas, säger Daniel Vesterhav och fortsätter:

– Det är förstås allvarligt, men jag tycker inte att man ska vara rädd att gå ut. Trots allt är sådana här händelser ovanliga.

Dödligt våld minskar generellt. Men när det gäller kriminella uppgörelser – där både offer och gärningsman tillhör den kriminella världen – har det dödliga våldet tvärtom ökat, enligt Daniel Vesterhav.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.